Cum să păstrezi piersicile corect / Sfaturi pentru a evita fructele moi și irosirea lor

Cum păstrezi piersicile corect FOTO: Dreamstime/ Mark Rasmussen

Piersicile sunt vedetele sezonului cald. Dulci, aromate, suculente, ele sunt savurate simple, în prăjituri, salate, deserturi reci sau chiar în cocktailuri. Totuși, fiind un fruct delicat, piersicile se pot strica rapid dacă nu sunt depozitate corect, arată delish.com. Specialiștii recomandă câteva reguli simple ca să păstrezi piersicile cât mai mult timp și să te poți bucura de aceste fructe dulci.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Primul pas este alegerea atentă a fructelor din magazin. Dacă vrei să le consumi în câteva zile, alege piersici coapte, ușor moi la atingere, dar nu excesiv de fragede. Ele trebuie să fie grele pentru dimensiunea lor și să aibă un parfum plăcut.

În schimb, dacă crezi că nu le vei consuma imediat, e bine să optezi pentru fructe mai tari, cu miros discret. Piersicile continuă să se coacă după ce au fost culese, așa că pot fi păstrate până devin fragede și aromate. În ambele situații, evită fructele cu pete maronii, riduri sau suprafață excesiv de moale, semne clare de supracoacere.

Cum păstrezi piersicile coapte

Piersicile coapte sunt sensibile și se pot lovi ușor. De aceea, nu trebuie depozitate una peste alta într-un coș cu fructe. Ideal este să fie așezate pe o suprafață curată, cu partea codiței în jos, fără să se atingă între ele.

Astfel, se încetinește procesul de coacere și se evită rănirea pieliței. Dacă observi că fructele se înmoaie prea repede, este recomandat să le pui în sertarul pentru legume din frigider. Temperatura scăzută încetinește procesul de maturare.

Cum păstrezi piersicile necoapte

Dacă piersicile sunt tari și lipsite de aromă, au nevoie de câteva zile pentru a se coace. Le poți așeza exact ca pe cele coapte, pe o suprafață curată, cu partea tulpinii în jos, verificându-le zilnic. Procesul poate dura între una și cinci zile, în funcție de cât de necoapte sunt.

Dacă vrei să grăbești coacerea, pune piersicile într-o pungă de hârtie pe care să o închizi la gură. Gazele naturale eliberate de fructe vor accelera maturarea. Un truc și mai rapid este adăugarea unei banane în aceeași pungă, aceasta eliberând etilenă, un gaz care stimulează coacerea.

Cum păstrezi piersicile tăiate

Odată tăiate, piersicile se oxidează rapid, ceea ce le schimbă aspectul și gustul. Pentru a preveni acest lucru, bucățile pot fi stropite sau înmuiate câteva secunde în zeamă de lămâie, lime sau portocală.

Ulterior, se păstrează într-un recipient sau pungă închisă ermetic, la frigider, unde rezistă între 3 și 4 zile. Astfel, își păstrează prospețimea și pot fi folosite în salate de fructe sau deserturi rapide.

Cum să congelezi piersicile

Sezonul piersicilor pare întotdeauna prea scurt, dar există o soluție pentru a te bucura de ele mai mult timp: congelarea. După ce sunt spălate și desfăcute pentru a li se scoate sâmburele, fructele se taie în felii.

Acestea se așază pe o tavă și se lasă la congelator peste noapte. Ulterior, bucățile congelate se transferă într-o pungă specială pentru congelare, din care se elimină cât mai mult aer. Astfel, piersicile pot fi păstrate între 6 și 9 luni, gata pentru prăjituri, smoothie-uri sau compoturi de iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *