Piperul roz, folosit adesea în preparatele gourmet pentru că este caracterizat de o aromă aparte, nu este propriu zis piper. Nu aparține speciei Piper nigrum, așa cum este cazul piperului negru, verde sau alb.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Aceste mici bobițe de culoare roz intens spre ciclam extrem de aromate provin în realitate de la planta numită Schinus terebinthifolius, cunoscută și sub numele de „fals piper roz” sau „arborele de piper brazilian”.
Este un arbust din familia Anacardiaceae, căreia îi aparține și fructul de mango, dar și arbuștii care produc fisticul și nucile caju. Este un arbore veșnic verde, care crește în America de sud și poate ajunge până la 6–10 metri.
Are frunze verde-închis, groase, caracterizate și ele de aceeași aromă, dar mai puțin intensă. Produce flori albe grupate în ciorchini, ale căror fructe sunt exact boabele, inițial roz, și care devin roșii și lucioase după coacere.
Aroma este delicată, dulceagă, cu note fructate și doar foarte ușor piperat. Nu conțin nici piperină, specifică piperului, nici capsaicină, specific ardeilor iuți. Se folosesc și întregi, dar și zdrobite sau măcinate, pentru a aromatiza preparate din pește, carne albă, brânzeturi proaspete, salate, sosuri și chiar deserturi sau cocktailuri. Sunt și foarte decorative datorită culorii lor vii.