Mitul sării sănătoase: De ce sarea roz nu e mai bună decât cea de masă / Nutriționist: „Dacă vrei micronutrienți, mănâncă un fruct”

pretul-zaharului-creste-in-timp-ce-productia-in-Europa-scade foto: pixabay.com

Sarea de mare sau sarea roz de Himalaya sunt adesea promovate ca alternative mai sănătoase la sarea de masă rafinată, datorită procesării mai reduse și conținutului aparent mai mare de minerale precum magneziul sau potasiul. Însă aceste beneficii sunt, potrivit experților, mult exagerate, notează The Guardian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Sonia Pombo, nutriționist autorizat și șef al departamentului de cercetare și impact al organizației Action on Salt, susține că ideea potrivit căreia sarea naturală ar fi mai sănătoasă este înșelătoare. „Unele dintre aceste companii încearcă să convingă publicul că sunt mai bune. Dar dacă te uiți la cantitățile infime de magneziu sau potasiu din aceste tipuri de sare, este de râs. Dacă vrei micronutrienți, mănâncă un fruct”, a declarat ea.

Vă recomandăm să citiți și: Sare aromatizată cu vin, noua modă gastronomică a verii. Conferă aromă în plus mai multor preparate și o poti prepara ușor acasă

Aceasta reamintește că dovezile privind legătura dintre un consum ridicat de sare și hipertensiune sunt „foarte bine documentate”. Excesul de sare este asociat și cu un risc crescut de cancer gastric, osteoporoză și probleme renale.

Electroliții, promovați frecvent în băuturile saline, sunt și ei supraevaluați

În Marea Britanie, autoritățile recomandă adulților să nu depășească șase grame de sare pe zi. Cu toate acestea, datele recente arată că populația consumă cu 40% mai mult decât acest prag. Și chiar și cei șase grame nu reprezintă un obiectiv, avertizează Pombo: „Putem supraviețui și trăi bine și cu un gram pe zi”.

Electroliții, promovați frecvent în băuturile saline, sunt și ei supraevaluați, spune specialista. Acestea pot fi utile în cazuri specifice, cum ar fi refacerea după un episod de gastroenterită sau în regimurile sportivilor de performanță. „Dar pentru majoritatea dintre noi? Nu sunt cu adevărat necesari, deja mâncăm prea multă sare”.

Soluția nu este alegerea unui tip „premium” de sare, ci reducerea treptată a consumului zilnic, astfel încât papilele gustative să se adapteze fără să simți lipsa gustului sărat. „Gătiți mai des acasă și fiți atenți la cantitățile de sare ascunse în produse precum pâinea sau sosurile”, recomandă Pombo. Singura variantă preferabilă, dacă e nevoie de un substitut, este sarea cu conținut redus de sodiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *