Cine nu iubește oare mămăliga? Foarte puțină lume, cu siguranță. Este foarte ușor de făcut o mămăligă acasă și este foarte versatilă. Mămăliga e legătura noastră cu copilăria, printre multe alte feluri de mâncare.
Mămăliga corporatistă este cu brânză și smântână, celebrul MBS. Dacă aveți cel puțin un copil, nu aveți cum să nu iubiți mămăliga și pastele. Cei mici le adoră în diferite combinații și rareori veți fi refuzat/refuzată dacă le gătiți în casă. Sunt și la restaurant o rețetă sigură.
Dacă ținem dietă, am învățat că mămăliga conține gustoșii carbohidrați și că o putem mânca la prânz fără probleme. Sigur că, dacă o mâncăm cu ceafă de porc și mici, se schimbă caloriile brusc și mâncarea devine bombă calorică, dar nu facem noi exagerări din acestea prea des.
Cum 100 de grame de mălai au 350 kcal, este important să nu faceți o mămăligă foarte vârtoasă pentru a lăsa caloriile pentru ingredientele ce vin să adauge valoare nutrițională și gust.
Atunci când ajungeți acasă și nu știți cum să faceți toate treburile într-o perioadă limitată de timp, să îți faci ceva rapid de mâncare și să mai fie și gustos și să îți țină de foame este foarte important pentru starea ta de bine generală.
Ca să nu adăugați multe calorii, nu puneți lângă mămăligă ingrediente grase. Înlocuiți brânza de burduf cu urdă sau brânzică de casă, smântâna cu iaurtul grecesc scurs de zer, jumările sau ceafa de porc cu mușchiuleț de porc sau cu o tocăniță cu pui și suc de roșii.
O să iasă un prânz la fel de bun dacă puneți niște brânză cottage și un ou ochi ca și dacă puneți smântână și carne grasă. În plus, nu o să vă simțiți precum șarpele boa după ce ați mâncat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Mămăligă la cuptor cu legume și brânză
Faceți o mămăligă în porție normală pentru câte persoane știți că o să aveți la masă.
Luați o pungă de legume pentru wok – nu din cele cu orez și cartofi, ci cu mix de legume simple – și trageți-le la wok alături de puțin ulei și usturoi.
Într-un vas, puneți mămăliga, așezați deasupra legumele și radeți niște brânză.
Dați totul la cuptor pentru 20-25 de minute, până se rumenesc frumos pe deasupra. În timpul ăsta, puteți aranja masa sau chiar să faceți un duș.
Mămăligă cu ciuperci și mujdei de usturoi
O variantă foarte rapidă de post.
Faceți o mămăligă după cum știți că vă place. Variantele rapide de mămăligă sunt mai puțin complicate decât cele clasice, în care de foarte multe ori se formau cocoloașe și se lipea mălaiul de cratiță. Recuperăm noi acele fibre din alte alimente, nu e bai.
Trageți la wok niște ciuperci proaspete împreună cu puțin ulei, usturoi și cimbru.
Puteți folosi și unt, dacă nu țineți post, pentru un gust mai cremos și care se îmbină mai bine cu mămăliga decât uleiul.
Când serviți, puneți mujdeiul peste ciuperci. Cu siguranță, este printre cele mai bune mâncăruri cu atât de puține ingrediente pe care le puteți face rapid și cu foarte puțini bani.
Mămăligă cu avocado și ou ochi
Fierbe mămăliga separat.
Taie un avocado felii.
Gătește un ou în puțin unt.
Pune mămăliga într-o farfurie. Adaugă feliile de avocado și apoi oul ochi. Presară sare, piper, oregano sau ce condimente îți plac ție.
Mămăliga e o sursă bună de carbohidrați, prietenoasă și cu digestia, și cu cei care au probleme cu dantura. Rareori te va balona o mămăligă sau nu o să iasă gustoasă.
Nu o combinați cu grăsimi și bucurați-vă de această alternativă pentru mesele voastre!