Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor Siguranța și calitatea cărnii de pui, semn de responsabilitate socială

gripa aviara, muncitori, vaccinuri, cresterea pasarilor Sursa foto: Dreamstime

Industria alimentară este supusă unei supravegheri stricte pentru a asigura siguranța și calitatea produselor. În cazul cărnii de pui, un subiect mult discutat în spațiul public în ultima vreme, în contextul siguranței și al calității trebuie să discutăm despre: transparența originii și a provenienței produselor, bunăstarea animalelor, despre controlul riguros al calității, procesare, ambalare, etichetare corespunzătoare, transport, depozitare, instrucțiuni de utilizare și așa mai departe. Subiectul este unul vast și complex, însă extrem de important pentru noi toți.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, marcată anual pe 7 iunie, de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), am stat de vorbă cu reprezentanții departamentului Calitate și Siguranța Alimentului al TRANSAVIA, liderului pieței de carne de pui din România, care ne-au dezvăluit de ce oferirea de produse sigure este cel mai important semn de responsabilitate socială, ce măsuri trebuie întreprinse pentru a asigura produse sigure și de calitate și de ce este importantă educația și conștientizarea.Ad

Siguranței Alimentului, marcă a responsabilității sociale

După cum spune Marian Sabău, director de Calitate și Siguranța Alimentului la TRANSAVIA, „siguranța alimentară nu este doar o cerință legală sau o necesitate comercială, ci și o responsabilitate socială și morală față de consumatorii noștri. Nimeni nu are voie să se joace cu sănătatea oamenilor și nu are nicio scuză dacă produsele pe care le oferă nu sunt la cele mai înalte standarde”. Marian adaugă faptul că oamenii au încredere în acei producători care își țin promisiunile zi de zi, care spun ce fac și fac ce spun, și care sunt transparenți în tot ceea ce întreprind: „fiecare produs pe care îl oferim este făcut așa cum trebuie, de la bob la furculiță, fiind rezultatul unui angajament constant față de siguranță și calitate, excelență și integritate. Suntem mulțumiți atunci când consumatorii noștri sunt mulțumiți și ne răsplătesc cu încrederea lor, alegând produsele noastre pentru familiile lor, pentru copii lor. Desigur, această încredere ne obligă să fim consecvenți și să menținem cele mai înalte standarde în tot ceea ce facem, să asigurăm permanent siguranța alimentară și calitatea superioară a produselor noastre din carne de pui”.

Siguranța alimentară își are originea în fermă și nu se oprește niciodată”, spune Marian Sabău care adaugă faptul că „siguranța alimentară începe cu animale sănătoase, hrănite și crescute corespunzător și continuă cu cultura siguranței alimentare pe care toți angajații, furnizorii și partenerii noștri o au. O contribuție deosebită la asigurarea produselor de calitate și siguranță la superlativ o au investițiile constante în tehnologii de testare și trasabilitate de ultimă generație, parteneriatele cu experți de top din domeniul siguranței alimentare și conștientizarea tuturor angajaților și partenerilor noștri cu privire la importanța respectării regulilor. În plus, susținem aceste eforturi prin testările pe care le facem pentru toate produsele noastre, atât din punct de vedere nutrițional, cât și microbiologic prin analize de laborator. Avem 5 laboratoare de analize, în care determinăm calitatea și a siguranța cărnii, a produselor din carne, analizăm furajele și materiile prime care intră în componența hranei pentru păsări și evaluăm bunăstarea păsărilor, Realizăm zilnic determinări privind calitatea și siguranța cărnii și a produselor din carne, a calității apei utilizate pentru adăparea și hrănirea păsărilor și ca parte componentă a produselor din carne”,

Cultura siguranței alimentare

Cultura siguranței alimentare este un concept esențial, reglementat prin  Regulamentului European Nr. 382, publicat în 2021, prin care ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm sunt sigure și sănătoase. Ea implică atât cunoștințe tehnice și atitudini responsabile din partea celor implicați în procesul producției și distribuției de alimente, cât și conștientizarea din partea consumatorilor a aspectelor pe care trebuie să le urmărească atunci cândaleg produse pentru ei și familiile lor.

După cum arată Cristina Lupșan, Director Calitate Sector Industrializare TRANSAVIA, la nivelul operatorilor economici, cinci vectori sunt cei care contribuie la cultura siguranței alimentare: viziune și leadership, mediu de lucru și angajați responsabili, cunoaștere și acționare, îmbunătățire continuă, infrastructură și echipamente. Cristina oferă drept exemplu activitățile companiei de creștere a păsărilor, activități care „urmează protocoale foarte riguroase, care au drept obiectiv principal bunăstarea animalelor. În fiecare unitate de producție punem calitatea și siguranța în toate aspectele lor, pe primul plan. Rezultatele foarte bune obținute la toate auditurile externe de certificare pe siguranța alimentului demonstrează că în toate unitățile noastre de producție facem lucrurile exact așa cum trebuie, cu toată responsabilitatea, pe baze științifice și că avem cunoștințe care să ne permită să fim mereu un etalon în industria alimentară”.

Dar ce trebuie să facă un producător pentru a „face lucrurile exact așa cum trebuie”?

Cristina Lupșan spune că trebuie urmate proceduri și protocoale extrem de stricte în toate unitățile de producție, dând și câteva exemple din ceea ce face liderul pieței de carne de pui:

  • permitem doar accesul în mod controlat al autovehiculelor, care sunt dezinfectate atât la intrarea cât și la ieșirea din incinta unităților noastre;
  • personalul care lucrează în unitățile de producție folosește echipamente de protecție sterile, cu un grad sporit de biosecuritate, și este instruit periodic pentru a respecta cu strictețe regulile și normele privind accesul, circulația și biosecuritatea unităților de producție;
  • măsurăm constant și aplicăm măsuri de control al contaminanților din aer, sol, apă și nutrețuri, din fertilizatori, pesticide, medicamente veterinare și din alți agenți utilizați în unitățile noastre de producție, în conformitate cu recomandările autorităților competente;
  • efectuăm teste de sanitație pentru verificarea stării de igienă a tuturor fermelor de creștere, înainte de popularea acestora cu efective, prin intermediul specialiștilor noștri sanitar-veterinari;
  • toate mașinile de transport sunt igienizate și dezinfectate, atât la începutul, cât și la finalul programului de lucru;
  • controlăm cu strictețe apa utilizată în toate facilitățile pe care le deținem și în procesele pe care le desfășurăm (pentru irigații, în hrana și la adăparea puilor, în producție), astfel încât să evităm și să eliminăm orice riscuri care ar putea apărea pentru sănătatea consumatorilor, a angajaților și a păsărilor;
  • efectuăm analize fizico-chimice și microbiologice ale nutrețurilor și monitorizăm în permanență starea de sănătate a efectivelor noastre;
  • efectuăm teste de sanitație pentru verificarea eficacității igienizării, zilnic de pe suprafețele cu care vin produsele în contact și analizăm din punct de vedere microbiologic fiecare lot de produs, zilnic, înainte de livrare”.

În plus, spune Cristina, „testarea calității produselor se desfășoară în mod regulat prin examinarea atentă a numeroaselor sortimente pe care le producem. Procedurilor riguroase li se adaugă monitorizări continue ale produselor de către personalul nostru însărcinat cu operațiunile și cu asigurarea calității, efectuate cu scopul de a ne asigura că respectăm cele mai înalte standarde și că produsele noastre sunt de cea mai bună calitate pentru consumator. 100 % din produsele noastre sunt supuse auditurilor de certificare de terță parte care atestă calitatea și siguranța atât a produselor cât și a operațiunilor întreprinse în vederea obținerii unor produse sigure pentru consumatori.

Trasabilitatea, un instrument esențial care asigură calitatea și siguranța deplină pentru produsele

Alături de urmărirea produselor prin lanțul de aprovizionare, trasabilitatea este esențială pentru a ne asigura că toateetapele procesului de producție și distribuție respectă standardele și reglementările impuse. Pentru a pune în piață produse sigure, este deci necesar un sistem validat cu privire la conformitatea tuturor etapelor de procesare.  „Nu se poate garanta calitatea și siguranța produselor decât dacă se controlează și se urmărește prin trasabilitate fiecare etapă a procesului de producție” spune Adina Popa, Responsabil Calitate și Siguranța Alimentului, TRANSAVIA. Ea explică cum abordează compania sa acest aspect: „fiind singura companie din sector care deține și gestionează toate operațiunile lanțului de producție, de la cultivarea și recoltarea cerealelor la pregătirea furajelor pentru pui, la fermele de reproducție, incubație și creștere, la abatoarele și fabrica de procesare a cărnii și distribuție, avem control complet asupra întregului lanț de producție”. Acest model asigură și un sistem integrat de trasabilitate, prin care se poate urmări fiecare produs, de la furaje și puii de o zi, la puii crescuți în fermele proprii și la abatorizare, până la produsele finite, la nivel local, regional, național sau internațional. „Acest nivel înalt de trasabilitate ne permite să garantăm calitatea, siguranța și originea produselor noastre, oferindu-le consumatorilor încredere și satisfacție”, adaugă Adina Popa.

 

Sănătatea și bunăstarea animalelor, utilizarea rațională a antibioticelor

Asigurarea sănătății și a bunăstării animalelor sunt o prioritate absolută pentru sectorul avicol la nivel european, fiind legate de etica în afaceri, de biosecuritate și de trasabilitate. În acest sens, Marian Sabău, director de Calitate și Siguranța Alimentului la TRANSAVIA, explică faptul că politicile companiei cu capital 100% românesc acoperă bunăstarea puilor broiler înainte, în timpul și la sfârșitul ciclului de viață al acestora, urmărind în mod constant „să asigurăm un mediu optim în halele de creștere și să avem un impact minim asupra mediului înconjurător. În plus, efectuăm, cel puțin o dată pe an, audituri interne care vizează bunăstarea păsărilor”. El adaugă faptul că „utilizăm tehnologii de ultimă generație și teste de conformitate aliniate cu cele mai recente cerințe legale și cu cerințele specifice ale clienților și folosim indicatori de bunăstare a animalelor, bazați pe date științifice, pentru a crește transparența informațiilor față de clienții și consumatorii noștri și pentru a-i ajuta să facă alegerea corectă în ceea ce privește achiziția”.

Marian Sabău arată că pentru a putea garanta siguranța produselor sunt necesare programe de gestionare a sănătății păsărilor, care includ evaluări regulate și monitorizarea stării de sănătate a păsărilor. „Ne-am angajat să utilizăm tratamente medicale numai atunci când este absolut necesar și numai sub supravegherea medicului veterinar, care are un rol esențial în planificarea și implementarea acestor programe, asigurându-se că păsările beneficiază de îngrijire și tratament adecvat. Respectăm regulamentele și directivele naționale și internaționale privind utilizarea antibioticelor și altor substanțe medicale în producția de pui broiler”. De peste 10 ani,  rezultatele celor peste 800 de teste de laborator pentru reziduuri de antibiotice din carne indică ZERO pentru produsele TRANSAVIA. Acest lucru este posibil pentru că, după cum spune Marian Sabău: „în calitate de lider de piață ne-am asumat misiunea de a oferi carne de pui sigură și de cea mai înaltă calitate. Respectăm cu strictețe reglementările, avem o abordare științifică și ne ghidăm după conceptulO singură sănătate” (One health), care recunoaște că sănătatea oamenilor este legată de sănătatea animalelor și a mediului.

Prin Politica Privind Utilizarea Responsabilă a Antibioticelor, TRANSAVIA asigură un mediu sănătos și sigur pentru animale și pentru consumatori, iar utilizarea responsabilă a antibioticelor reprezintă o parte integrală a angajamentului față de bunăstarea animalelor și siguranța alimentelor. „Utilizăm metode alternative, cum ar fi vaccinarea și nutriția adecvată, pentru a consolida sistemul imunitar al animalelor și a reduce necesitatea tratamentelor cu antibiotice. Ne respectăm obligația etică de a asigura bunăstarea animalelor și le tratăm atunci când este cazul, când sunt bolnave și atunci când este necesar pentru a controla bolile. Acționăm urmând principiul prevenirii, depistării precoce și atenuării problemelor de sănătate ale puilor. Astfel, atunci când este cazul, utilizăm antibiotice specifice DOAR în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare respectăm „timpul de așteptare“, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice, precizează  Directorul de Calitate și Siguranța Alimentului TRANSAVIA.

În conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, companiile sunt obligate să mențină un registru detaliat în care sunt înregistrate obligatoriu informații referitoare la denumirea antibioticului administrat, durata tratamentului și intervalul necesar pentru eliminarea antibioticelor din organismul păsărilor. De asemenea, după procesul de sacrificare, se colectează din nou probe din carne, care sunt supuse ulterior analizelor.

În ceea ce privește hrana adecvată pentru pui, TRANSAVIA colaborează cu „specialiști în nutriție pentru a dezvolta diete echilibrate și adaptate nevoilor specifice ale păsărilor. Asigurăm condiții de creștere adecvate și oferim îngrijire de calitate, ceea ce se reflectă în calitatea superioară a cărnii noastre de pasăre. Hrana este formulată corespunzător de către nutriționiști certificați și constă doar în porumb, șrot de soia, grâu și triticale, la care se adaugă, în funcție de nevoile specifice ale puilor, minerale și vitamine, într-un echilibru adecvat”, arată Adina Popa, Responsabil Calitate și Siguranța Alimentului. În plus, „deținem o fabrică de nutrețuri combinate (FNC), în Sântimbru, județul Alba, care este dotată cu o instalație de sterilizare a furajelor, unică în țară, care permite pregătirea fără niciun contact cu mediul exterior a cca. 625 de tone de furaje / zi pentru toate fermele noastre. FNC are o capacitate de producție este 250.000 de tone furaje pe an, iar cea de depozitare este de 120.000 tone în 21 de silozuri”, adaugă Adina.

Calitatea și siguranța produselor, parte integrantă din strategia de sustenabilitate

Prin producerea și furnizarea de produse din carne de pui sigură și de înaltă calitate, cel mai mare producător din sectorul avicol din România își asigură durabilitatea, îndeplinind atât nevoile actuale, cât și pe cele viitoare ale clienților. „Toate unitățile noastre de producție, inclusiv cele trei abatoare, fabrica de procesare a cărnii, fabrica de furaje combinate, fermele de creștere a păsărilor și cele două stații de incubație sunt certificate și recunoscute la nivel internațional pentru standardele lor ridicate de siguranță. Ne-am angajat să asigurăm autenticitatea, calitatea și siguranța produselor noastre, iar certificările pe care le-am obținut demonstrează angajamentul nostru de a respecta cele mai înalte standarde din industrie. Sistemul de management al calității și siguranței alimentului implementat în toate etapele de producție este certificat, iar angajamentul nostru față de siguranța consumatorilor și față de relațiile cu partenerii noștri este confirmat prin faptul că 100% din producția noastră de carne de pasăre este certificată BRCGS Food Safety (British Retail Consortium Global Standards) și FSSC 22000 (Food Safety Sistem Certification). 100% din fermele de creștere a puilor, din stațiile de incubație și din fermele de reproducție sunt certificate ISO 22000:2018. Totodată, 100% din producția de furaje combinate este certificată ISO 22000:2018. Suntem singurul producător de carne de pasăre din România care a obținut certificarea GLOBAL S.L.P., cel mai important program de certificare a fermelor de animale la nivel mondial, care atestă Bunele Practici din fermele de animale. Auditul realizat în luna aprilie 2024 la fermele de creștere pui TRANSAVIA a reconfirmat grija pentru detalii și respectul pentru bunăstarea animalelor, înregistrând ZERO neconformități. Acest standard are la bază ani de cercetare în colaborare cu experți globali și necesită o abordare generală a agriculturii care să integreze cele mai bune practici pentru generațiile viitoare, reducând risipa de resurse vitale. În ceea ce privește bunăstarea animalelor, standardul stabilește o serie de criterii care depășesc cerințele legale, fiind elaborate pe o bază științifică, fezabile, viabile din punct de vedere economic și care pot fi auditate” arată Cristina Lupșan, Director Calitate Sector Industrializare TRANSAVIA.

 

Dacă producătorii trebuie să adopte practici sigure și sustenabile, iar distribuitorii să mențină condițiile optime de transport și depozitare, consumatorii trebuie să fie informați și atenți la alegerile pe care le fac. Adina Popa, Responsabilul de Calitate și Siguranța Alimentului, TRANSAVIA, sugerează câteva lucruri mici, pe care consumatorii le pot face pentru a se asigura că aleg produse sigure și de calitate:

Optați pentru achiziționarea cărnii de pui de la producători de încredere, care respectă riguros standardele de siguranță alimentară și pot furniza informații detaliate despre proveniența și procesul complet de producție al cărnii de pui.

Acordați atenție etichetei produsului pe care îl alegeți.

Un alt sfat pe care Adina îl dă tuturor consumatorilor este să se asigure că eticheta oferă informațiile legale obligatorii: „denumire produs, lista ingredientelor pentru produsele procesate, cantitatea netă a produselor de bază, valabilitatea produsului sau data limită de consum, numele sau denumirea comercială a producătorului, țara de origine sau locul de proveniență etc. Un bun instrument pentru evaluarea corectitudinii etichetării și a onestității informațiilor oferite este Ghidul de Bune Practici în etichetarea și publicitatea cărnii de pasăre care poate fi consultat pe site-ul ANPC. De asemenea, citiți informațiile referitoare la data de expirare, condițiile de păstrare și instrucțiunile de preparare. Este important să urmați aceste indicații pentru a asigura siguranța și calitatea cărnii de pui pe care o consumați”.

Manipulați și preparați corespunzător produsele achiziționate

Este crucial să tratați carnea de pui în condiții igienice și să utilizați ustensile și suprafețe curate atunci când o tăiați și o pregătiți. Este important să gătiți carnea și produsele din carne de pui adecvat, asigurându-vă că acestea ating temperatura internă recomandată indicată pe etichetă.

Iată câteva sfaturi de urmat atunci când pregătiți carnea acasă:

  • Asigurați-vă că nu mai există porțiuni roz în carne.
  • Când înțepați cea mai groasă parte a cărnii cu o furculiță, sucurile care se scurg ar trebui să fie clare.
  • Puiul este bine gătit dacă carnea este albă și nu mai prezintă urme de roz.

Informați-vă cu privire la aspectele legate de siguranța alimentară

Consultați site-uri de încredere, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) pentru a afla cele mai recente informații și recomandări în domeniu. Cu cât sunteți mai bine informat, cu atât veți putea face alegeri mai sigure și mai responsabile.

Despre TRANSAVIA

TRANSAVIA este liderul pieței locale de carne de pui, fiind una dintre cele mai importante afaceri de familie, care deține și produce brandul de carne de pui Fragedo și semipreparate pe bază de pui Papane. Cu capital 100% românesc, compania este inclusă în topul celor mai valoroase portofolii de mărci din România. TRANSAVIA operează sustenabil cu un model de business integrat 100% vertical, bazat pe cele mai bune practici și cele mai stricte protocoale în întreg lanțul de producție și distribuție, de la bob la furculiță. Este singurul producător din țară care oferă produse din carne de pui provenită exclusiv de la puii crescuți în fermele deținute. În cei aproape 33 de ani de activitate, TRANSAVIA a investit constant în modernizare și în tehnologie de ultimă generație și a adoptat inovația ca sursă de creștere sustenabilă a business-ului și de predictibilitate pentru viitor. Unul dintre cei mai mari angajatori români, TRANSAVIA are în prezent peste 2.300 de angajați, care activează preponderent în cele 31 ferme de creștere a păsărilor și în cele 4 ferme de producție vegetală, în fabrica de nutrețuri combinate, în cele 3 abatoare de ultimă generație și în fabrica de procesare a cărnii. În fermele TRANSAVIA, localizate în 8 județe din România, se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui.

Aproximativ 30% la sută din producția anuală a companiei merge către export, în mai multe state europene și de pe alte continente. Fragedo, brand emblemă al companiei, este primul brand din România care, în urma evaluării Consiliului Român pentru Publicitate (RAC) a primit dreptul de a purta pe spotul TV sigiliul Marca Etică, ce atestă respectarea principiilor etice și a bunelor practici de publicitate. TRANSAVIA publică Rapoarte de Sustenabilitate din 2019 și este singura companie cu capital 100% românesc care și-a asumat standardele pentru a fi co-semnatară a Codului de Conduită al UE cu privire la Practicile Responsabile Comerciale și de Marketing în Sectorul Alimentar.

TRANSAVIA are cea mai mare investiție în energie verde din industria alimentară din România, datorită căreia își poate asigura până la 100% energia necesară proceselor tehnologice din surse proprii, regenerabile.

Pentru mai multe informații, vizitați https://transavia.ro/.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *