Uleiul de palmier va deveni mai scump și tinde să nu mai fie un produs avantajos pentru industria alimentară

uleiul de palmier cerere in crestere de ulei de palmier productia de ulei de palmier in scadere piata uleiului de palmier biodiesel Indonezia Malaezia foto: dreamstime.com@Osa855

Prețurile uleiului de palmier folosit în industria alimentară dar și pentru consumul domestic, la nivel mondial, ar putea rămâne ridicate ani de zile din cauza stagnării producției și a impulsului pentru biodiesel în cel mai mare producător, Indonezia. În aceste condiții,  uleiul de palmier, tradițional mai ieftin, tinde să devină tot mai scump, eliminând un avantaj care menținea prețurile mai mici și pentru uleiurile rivale, conform unei analize a agenției de știri Reuters.

Folosit în foarte multe sectoare de producție, de la deserturii și alte preparat, sau ca grăsime pentru prăjit, până la produse cosmetice și de curățenie, uleiul de palmier reprezintă mai mult de jumătate din transporturile globale de uleiuri vegetale și este deosebit de popular printre consumatorii din piețele emergente, în special în India.

Sfârșitul uleiului de palmier ieftin

După decenii în care uleiul de palmier a fost ieftin datorită producției în creștere și competiției pentru cota de piață, producția încetinește, iar Indonezia folosește tot mai mult pentru a produce biodiesel, a declarat analistul de industrie respectat Dorab Mistry.

„Zilele în care exista un discount de 400 de dolari pe tonă s-au dus”, a adăugat Mistry, director la compania indiană de bunuri de consum Godrej International. „Uleiul de palmier nu va mai fi atât de ieftin cât timp Indonezia prioritizează biodieselul”, a spus el.

Uleiul de palmier, care de obicei se tranzacționează la un preț mai mic decât uleiurile rivale, a început să fie vândut la prețuri mai mari din cauza scăderii producției și a cererii crescute pentru biocombustibili.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Țările mari producătoare își reduc exportul

Indonezia a crescut anul acesta procentul obligatoriu de ulei de palmier în biodiesel la 40% și analizează o creștere la 50% în 2026, precum și o combinație de 3% pentru combustibilul de aviație anul viitor, încercând astfel să reducă importurile de combustibil.

Această mișcare va reduce exporturile Indoneziei la doar 20 de milioane de tone metrice în 2030, cu o treime mai puțin față de cele 29,5 milioane de tone estimate pentru 2024, conform lui Eddy Martono, președintele celei mai mari asociații de ulei de palmier din Asia de Sud-Est, GAPKI.

Mandatul privind biodieselul impus de Jakarta, combinat cu o producție mai scăzută din cauza inundațiilor din Malaezia, au dus deja la creșterea prețului uleiului de palmier peste cel al uleiului de soia, determinând cumpărătorii să își reducă achizițiile.

În India, cel mai mare cumpărător de uleiuri vegetale, uleiul brut de palmier (CPO) s-a vândut la un preț mai mare decât uleiul brut de soia în ultimele șase luni, uneori depășind un premium de 100 de dolari pe tonă. În 2022, uleiul de palmier era tranzacționat la un discount de peste 400 de dolari.

Prețurile tot mai ridicate la uleiuri complică eforturile de a ține pe loc inflația

Săptămâna trecută, indienii plăteau 1.185 dolari pe tonă pentru uleiul brut de palmier, față de mai puțin de 500 de dolari în 2019.

Prețurile ridicate ale uleiurilor vegetale ar putea complica eforturile guvernelor de a ține sub control inflația, fie în țările dependente de uleiul de palmier, fie în cele care utilizează mai mult ulei de soia, floarea-soarelui sau rapiță.

Creșterea producției încetinește

Producția de ulei de palmier, dominată de Indonezia și Malaezia, aproape s-a dublat în fiecare deceniu între 1980 și 2020, provocând valuri mari de critici privind defrișările pentru a crea noi plantații. În acea perioadă, creșterea anuală medie a producției, de peste 7%, a fost în general aliniată cu cererea.

Plantație de palmieri pentru ulei. Foto: unsplash.com

Dar producția din Malaezia a stagnat acum mai bine de un deceniu din cauza lipsei de terenuri pentru noi plantații și a ritmului lent de replantare, în timp ce preocupările legate de defrișări au încetinit expansiunea Indoneziei. Aici, replantarea de către micii fermieri, care generează 40% din producția țării, rămâne lentă. Ca rezultat, creșterea globală a producției s-a redus la doar 1% anual în ultimii patru ani.

În acest deceniu, producția este estimată să crească în medie cu doar 1,3 milioane de tone pe an, conform analistului Thomas Mielke, director executiv la firma de prognoze Oil World din Hamburg, mult sub media de 2,9 milioane de tone din deceniul anterior.

Probleme suplimentare pentru producție

Creșterea producției ar putea încetini și mai mult din cauza lipsei forței de muncă, îmbătrânirii plantațiilor și răspândirii ciupercii Ganoderma, care afectează randamentele, a mai spus Mielke.

Plantațiile de palmier, care încep să-și piardă productivitatea după 20 de ani, trebuie înlocuite după 25 de ani, iar noii copaci durează trei-patru ani pentru a începe să producă, ceea ce face ca terenurile să fie neproductive între timp și îi descurajează pe fermieri să replanteze.

Malaezia a replantat doar 114.000 de hectare (282.000 de acri), adică 2% din suprafața totală plantată în 2024, față de un obiectiv de 4-5%, a declarat în februarie ministrul plantațiilor, Johari Abdul Ghani.

În Indonezia, replantarea lentă a dus la scăderea randamentelor pe măsură ce plantațiile îmbătrânesc. Randamentele sale de ulei de palmier brut au scăzut cu 11,4%, la 3,42 tone pe hectar, într-un deceniu.

Cererea de biodiesel, în creștere

Țări precum Columbia, Ecuador, Coasta de Fildeș și Nigeria și-au crescut producția de ulei de palmier, dar oficialii din industrie spun că această creștere este insuficientă față de cererea creșterii, în special pentru biocombustibil.

Atât Mistry, cât și Mielke au cerut Indoneziei să reia eliberarea de permise pentru noi plantații de ulei de palmier, o practică suspendată în 2018. „Dacă Indonezia menține moratoriul asupra noilor plantații, vor exista periodic penurii și perioade cu prețuri foarte mari ale uleiului de palmier”, a spus Mistry. Producția restricționată ar însemna prețuri mai mari pentru 3-4 miliarde de consumatori din lumea în curs de dezvoltare, a adăugat el.

Cererea rămâne puternică

Pentru moment, cererea este în scădere pe piețele cheie din cauza prețurilor ridicate, iar chiar și cumpărătorii industriali caută alternative, a declarat CEO-ul SD Guthrie International, Shariman Alwani Mohamed Nordin, la o conferință din februarie.

Cu toate acestea, consumul de ulei de palmier va continua să crească, alimentat de cererea din industria chimică și a biocombustibililor, spun oficialii din industrie. „Vedem o creștere masivă a cererii pentru uleiul de palmier și, având în vedere terenul limitat, credem că va exista un dezechilibru între cerere și ofertă”, a spus Harish Harlani, vicepreședinte la P&G Chemicals.

Prețurile mai mari ale uleiului de palmier ar putea duce la creșterea prețurilor și pentru uleiurile rivale, deoarece cererea se mută, a adăugat Sanjeev Asthana, CEO al Patanjali Foods Ltd din India. „Pe măsură ce cumpărătorii se îndreaptă spre soia și floarea-soarelui, prețurile acestora cresc și ele. În plus, există o cantitate limitată din aceste uleiuri, deci nu pot înlocui complet uleiul de palmier.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *