UE adoptă reglementări mai stricte pentru importurile de produse agricole din Ucraina / În anumite condiții vor intra în vigoare taxe pentru carnea de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere

exporturi, ucraina, cereale, scadere Sursa foto: Dreamstime

Uniunea Europeană a convenit în mod provizoriu să restricţioneze importurile de produse agricole ucrainene care, susţin unele state membre, au destabilizat pieţele agricole ale blocului comunitar, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

De câteva săptămâni, factorii de decizie din UE au dispute privind limitele asupra importurilor de produse agricole ucrainene care sunt scutite de tarife vamale, în contextul protestelor fermierilor nemulţumiţi de importurile ieftine.

Negociatorii de la Parlamentul European şi preşedinţia belgiană a UE au anunţat luni că au ajuns la un acord privind limitarea acestor importuri.

Comisia Europeană a propus ca producătorii ucraineni de alimente să aibă acces fără taxe vamale pe pieţele din UE, până în iunie 2025, însă cu aşa numita „frână de urgenţă” care prevede introducerea de tarife vamale la unele produse.

Astfel, vor intra în vigoare tarife la carne de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere, dacă importurile vor depăşi valorile medii din 2022 şi 2023.

Acordul încă trebuie adoptat oficial de Parlamentul European şi statele membre UE. Reglementările se vor aplica din 6 iunie, timp de un an.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia şi alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale iar fermierii au început să protesteze faţă de concurenţa incorectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *