Știai că un suc de fructe de 330 ml conține 9,5 lingurițe de zahăr? / INSP subliniază importanța unei diete echilibrate, folosind ca model „Farfuria sănătoasă”, și recomandă limitarea consumului de alimente bogate în sare, grăsimi și zahăr

suc de portocale Sursa foto: Pexels

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) lansează o campanie națională dedicată promovării obiceiurilor alimentare sănătoase, sub sloganul „Alege inteligent, mănâncă sănătos!”. Inițiativa vizează educarea copiilor și părinților cu privire la beneficiile unei alimentații echilibrate, prevenind astfel obezitatea și alte boli cronice netransmisibile.

Știai că un suc de fructe de 330 ml conține 9,5 lingurițe de zahăr?

Sursa foto: INSP
Sursa foto: INSP

Situația în România

În anul 2020, în România au fost înregistrate 6.731 de cazuri noi de obezitate la copiii cu vârste între 0 și 19 ani, ceea ce reprezintă 18,9% din totalul național al cazurilor. Obezitatea la copii poate duce la boli cronice precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare și cancerul, bolile netransmisibile fiind asociate cu factori precum alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice.

Sursa foto: INSP
Sursa foto: INSP

Recomandări pentru o alimentație sănătoasă

INSP subliniază importanța unei diete echilibrate, folosind ca model „Farfuria sănătoasă”:

  • Jumătate din farfurie: fructe și legume.
  • Un sfert din farfurie: surse de proteine (carne, pește, ouă, leguminoase).
  • Un sfert din farfurie: cereale integrale și cartofi.

De asemenea, se recomandă limitarea consumului de alimente bogate în sare, grăsimi și zahăr. Pentru menținerea sănătății, ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății sugerează:

  • Consumul de grăsimi saturate sub 10% din aportul energetic zilnic.
  • Reducerea consumului de grăsimi trans la mai puțin de 1% din aportul energetic.
  • Maximum 5 g de sare pe zi și un aport zilnic de 30-45 g de fibre din cereale integrale, fructe și legume.
  • Consumul a 200 g de fructe și 200 g de legume zilnic, respectiv pește de două ori pe săptămână.

Rolul părinților și al comunității

Părinții joacă un rol esențial în formarea obiceiurilor alimentare sănătoase ale copiilor, prin:

  • Stabilirea unui program regulat al meselor.
  • Reducerea consumului de alimente procesate.
  • Prepararea alimentelor în casă și încurajarea activității fizice.

Comunitatea contribuie prin facilitarea accesului la produse locale proaspete și organizarea de inițiative educative pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

Resurse pentru profesioniști

INSP a actualizat Ghidul de prevenție pentru medicul de familie, un material ce abordează modul în care alimentația influențează sănătatea și include strategii de modificare a comportamentelor alimentare nesănătoase. Ghidul poate fi consultat online: Ghidul Alimentația și Activitatea Fizică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *