Semințe de rapiță din România, depistate în Germania cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă

Semințe de rapiță din România, depistate în Germania cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă Semințe de rapiță din România, depistate în Germania cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă

Autoritățile sanitare veterinare din Germania au notificat România, ieri, 29 ianuarie, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că au depistat o probă de semințe de rapiță cu reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg.

Limita maximă admisă este de 0,05 mg/kg.

Proba a fost prelevată în 8 ianuarie, iar lotul de semințe de rapiță, provenind din România, nu a fost distribuit pe piața germană.

Proba a fost prelevată și analizată la cererea operatorului economic, în cadrul programului de autocontrol, derulat de companii în baza legislației europene.

Nu există risc pentru sănătatea umană, întrucât semințele nu erau destinate consumului uman, ci aveau utilizare furajeră. 

Lotul de semințe în cauză a fost reținut de la comercializare de autoritățile sanitare veterinare germane. 

Fosfanul ( săruri de fosfan și de fosfură – sumă de fosfan și generatori de fosfan – săruri de fosfură relevante ) este un pesticid utilizat pentru tratarea cerealelor și semințelor oleaginoase și proteaginoase în depozite, pentru a le proteja de dăunători.

Perioada de aprobare a fosfanului a fost prelungită de Comisia Europeană până la 15 martie 2026, întrucât ”Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară ( EFSA ) are nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la o concluzie cu privire la evaluarea riscurilor pentru substanța activă”.

De precizat că aprobarea utilizării fosfanului a expirat la 31 martie 2023, dar Comisia Europeană a prelungit această aprobare până la 31 martie 2024, iar în 19 ianuarie 2024 a decis să prelungească încă o dată ( până în 15 martie 2026 ) perioada de aprobare a acestei substanțe active, cu respectarea nivelului maxim admis de 0,05 mg/kg. 

foto cover store.greencover.com

Semințe de rapiță din România, depistate în Germania cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă

Comentarii

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *