VIDEO / Un scaner te ajută să alegi avocado-ul perfect, nici prea copt, nici prea tare. Încep să fie prezente în tot mai multe rețele de retail și sunt în proiect și pentru alte fructe

scanner care verifica fructul de avocado cat e de copt foto: freshcutnews.it

Fie e prea tare, prea verde, fie prea copt. De multe ori ne e greu să alegem fructul perfect de avocado. Pentru a soluționa problema, unele lanțuri de retail au pus la dispoziția clienților un scanner care indică exact cât este de copt un fruct de avocado.

Nu trebuie decât să apropii fructul de scanner, să aștepți câteva secunde, iar aparatul îți spune dacă e moare, dur sau foarte dur. Decodificarea gradului de coacere al fructului este realizată prin intermediul razelor X, combinate cu senzori optici și tehnologie AI. Acestea, la un loc, analizează conținutul său de zahăr, apă și amidon. Pe baza acestor informații încrucișate, scannerul determină textura internă a avocado-ului. Scorul afișat pe aparat îți arată cât de copt este fructul. Așadar, nu mai e nevoie să strângi fructul de avocado în mână pentru a intui cam cât e de copt.

Dispozitivul a fost creat de compania OneThird, al cărei fondator, antreprenorul olandez Marco Snikkers, își propune să contribuie la reducerea risipei alimentare prin diverse tehnologii.

A fost prezentat pentru prima dată la începutul anului 2023, în cadrul unui târg de tehnologie din Statele Unite, și a fost introdus treptat în supermarketuri din întreaga lume. Actualmente se poate regăsi în rețelele comerciale din Belgia și Olanda, Elveția, Singapore ș, mai recent, Dubai, și sunt în discuții mai multe proiecte pilot și în Spania, Germania și UK.

Urmeză scannere similare pentru mango, kiwi și pepeni

„Consumatorii îl adoră”, spune Snikkers, creatorul acestor scannere inovative, potrivit publicației de sector fruitnet.com. „Este ceva nou în magazin și aduce un plus de entuziasm. Clienții noștri spun că le-au crescut vânzările de avocado. Iar odată cu asta, poate și ale altor produse, de exemplu, dacă cineva vrea să facă guacamole cu roșii și alte ingrediente”, a adăugat acesta.

Așteptările sunt ca în viitorul apropiat astfel de aparate să poate măsura gradul de coacere și al altor tipuri de fructe, cum ar fi mango, kiwi sau pepeni. „Sistemul nostru se bazează pe inteligență artificială, iar pentru ca AI-ul să funcționeze, ai nevoie de date. Pentru mango avem deja destul de multe date, așa că probabil vom putea lansa această funcționalitate destul de curând. În cazul pepenilor și fructului kiwi, va mai dura puțin”, a explicat Snikkers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *