Scădere drastică a importului Uniunii Europene de semințe de floarea soarelui și rapiță, față de anul 2022 ( intervalul 1 iulie – 6 august )

România, pe primul loc atât la exportul, cât și la importul de semințe de floarea soarelui; scădere drastică a livrărilor ucrainene pe piața comunitară România, pe primul loc atât la exportul, cât și la importul de semințe de floarea soarelui; scădere drastică a livrărilor ucrainene pe piața comunitară

Expirarea, în 17 iulie a.c., a acordului privind comerțul cu mărfuri agricole din Ucraina prin Marea Neagră și interzicerea importului de semințe de floarea soarelui, rapiță și cereale din Ucraina în cinci state din estul Uniunii Europene au influențat masiv comerțul Ucrainei cu Uniunea Europeană.

26.183 t de semințe de floarea soarelui a importat Uniunea Europeană în intervalul 1 iulie – 6 august 2023, o scădere cu – 93% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Importul de semințe de rapiță a fost de 199.963 t, mai puțin cu – 66% ( 581.669 t ), față de anul trecut, în același interval. 

Achizițiile de soia boabe au fost de 1.091.710 t, cu -20% ( 1.370.629 t ) mai puțin decât anul trecut.

Cantitatea totală de semințe ( floarea soarelui, rapiță și soia ) a fost de 1.318.486 t, cu – 44% ( 2.345.880 t ) mai puțin decât anul trecut. 

Lantulalimentar.ro reamintește că Rusia a refuzat să prelungească, în 17 iulie 2023, acordul care garanta comerțul cu mărfuri agricole din Ucraina, prin Marea Neagră.

Acordul a fost instituit în 17 iulie 2022 și prelungit până în 17 iulie 2023, când a expirat.

Recent, o navă militară rusească a atacat cu focuri de mitralieră o navă comercială aflată în drum spre portul ucrainean Izmail.

Reamintim, de asemenea, că importul de semințe de floarea soarelui și de rapiță, plus grâu și porumb, din Ucraina în România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia este interzis până în 15 septembrie 2023, de Comisia Europeană.

Ucraina a fost anul trecut principalul furnizor de semințe de floarea soarelui și de rapiță pe piața Uniunii Europene, în timp ce furnizorii de soia boabe au fost Statele Unite și Brazilia. 

România, pe primul loc atât la exportul, cât și la importul de semințe de floarea soarelui; scădere drastică a livrărilor ucrainene pe piața comunitară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *