SAVORILE BALCANILOR: ce este Saganaki și care este modul de servire

SAVORILE BALCANILOR: ce este Saganaki și care este modul de servire SAVORILE BALCANILOR: ce este Saganaki și care este modul de servire

Saganaki este denumirea grecească a brânzei prăjite, considerată un deliciu gastronomic! De precizat că numele saganaki atribuit mâncării provine de la cuvântul care desemnează o tigaie mică. Întrucât brânza este prăjită în saganaki, așa se numește și preparatul obținut prin prăjire. 

Ceva asemănător s-a petrecut în bucătăria noastră: carnea friptă pe grătar a primit numele simplu de grătar ( ”Avem grătar de pui”, zice chelnerul, ca să scurteze formula: ”Avem pulpe de pui preparate pe grătar” ) sau mâncarea pregătită în ceaun a primit numele simplu de ceaun: ”Ce avem la prânz?” ”Ceaun de porc”.

Saganaki este crocant la exterior, cu brânză topită la interior și cald, potrivit pentru o zi de iarnă rece. Un aperitiv perfect pentru a începe orice masă. 

Pentru a obține saganaki este nevoie de o brânză tare, care să nu se topească în tigaie. Sortimentul de brânză standard este kefalotyri. Pot fi încercate și alte sortimente: kefalograviera, graviera sau kasseri. Ar trebui ca aceste brânzeturi să poată fi găsite în anumite magazine românești. Dacă nu, poate fi încercat și sortimentul Pecorino Romano. Mai sunt apoi halloumi și formaela cipriote dar acestea nu se topesc atât de mult la interior deși sunt la fel de delicioase la gust.

Unele restaurante prăjesc această brânză, dar parcă pun prea puțină brânză, ajungi să mănânci mai multă crustă decât brânză. Scopul unei rețete bune este să obțineți o crustă frumoasă și să faceți ca brânza din mijloc să se înmoaie și să se topească puțin, iar odată ce ați făcut acest lucru, trebuie să o mâncați imediat, altfel brânza se va întări.

Citește rețeta Saganaki și modul de servire pe pagina de facebook Ulei de măsline, măsline, cosmetice Sotirelis 

SAVORILE BALCANILOR: ce este Saganaki și care este modul de servire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *