Rusia extinde restricţiile la exporturile de cereale şi asupra navelor traderului Aston / Fiind cel mai mare exportator mondial de grâu, Moscova poate împinge în sus preţurile globale

rusia, cereale, restrictii, aston

Autorităţile ruse au oprit exporturile de cereale pentru anumite nave aparţinând firmei Aston, unul din cei mai mari traderi locali de cereale, extinzând verificările de calitate care au limitat deja exporturile altui mare trader, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

În calitate de cel mai mare exportator mondial de grâu, orice perturbare la adresa livrărilor ruseşti poate împinge în sus preţurile globale.

Potrivit surselor citate de Reuters, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor) nu a furnizat certificate fitosanitare pentru unele din navele companiei Aston. Una din surse a precizat că două nave aparţinând Aston nu au primit aprobările necesare pentru a pleca din port.

Conform datelor citate de cotidianul financiar rus Kommersant, Aston a exportat peste 2,7 milioane de tone de cereale în prima jumătate a anului agricol 2023/24, fiind vorba de al treilea mare volum al exporturilor după firmele Grain Gates şi TD RIF.

La finele lunii martie, Rosselkhoznadzor a informat că a înregistrat o înmulţire a numărului de plângeri venite de la ţările importatoare, cu privire la nerespectarea de către cerealele ruseşti a normelor de carantină, inclusiv pentru livrările efectuate de firma TD RIF.

Proprietarul TD RIF, Petr Khodykin, a declarat săptămâna trecută că navele încărcate cu cereale ale firmei nu au putut pleca din port, estimând volumul total al livrărilor îngheţate la 400.000 de tone.

Recent, Rosselkhoznadzor a avansat o serie de propuneri care vizează înăsprirea controalelor privind condiţiile fitosanitare ale cerealelor destinate exportului.

În acest sezon, Rusia se aşteaptă să exporte o cantitate record de 65 de milioane de tone de cereale, pe fondul recoltelor dar şi stocurilor consistente.

Sursa foto: LinkedIn/Aston Enterprise Limited

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *