Rețetele Juanitei: Zacusca de dovlecei. Printre cele mai bune conserve pentru iarnă

zacusca, zacusca dovlecei, retete, retetele Juanitei, dovlecei

Ideea de a te apuca de făcut zacuscă poate părea destul de înspăimântătoare pentru un începător într-ale conservelor pentru iarnă: muncă multă, căldură, cum sterilizez borcanele… Mai bine cumpăr. Nicio zacuscă cumpărată nu e însă atât de bună ca cea pe care o faci după rețeta ta din familie. Pentru că zacusca nu este ceva standard. Fiecare familie are rețeta sau rețetele sale. Zacusca este de multe feluri și cu ingrediente variate.

Astăzi o vom face pe cea de dovlecei, care este mai dulce decât majoritatea zacuștelor. Eu locuiesc de ceva ani în Spania, în împrejurimile Barcelonei. E o zonă bogată în producția de legume și fructe, așa că încerc să mă aprovizionez direct de la cultivatori. Săptămâna trecută am găsit o româncă de-a noastră, care are o parceluță de pământ, cultivă roșii super dulci, castraveți din semințe românești, vinete, bostani, pepeni verzi, dovleci. Surplusul îl vinde prin anunțuri pe grupurile de români din zonă. Am cumpărat diverse legume și mi-a băgat în plasă și doi dovlecei imenși. Așa că ideea acestei zacuște a apărut natural.

Ingrediente

  • 6 vinete mici
  • 4 cepe mari
  • 2 dovlecei imenși
  • 5 ardei roșii enormi
  • 1 litru ulei de floarea soarelui
  • 500 ml de pastă de roșii (eu am pus bulion că asta aveam în casă)
  • sare, piper, foi dafin.

Instrucțiuni

Am copt vinetele și ardeii, le-am curățat, le-am pus la scurs. Am ras dovleceii, i-am tras puțin în tigaie, i-am pus la scurs.

zacusca, zacusca dovlecei, retete, retetele Juanitei, dovlecei

Am tocat ceapa, am călit-o 10 minute în ulei. Am adăugat bulionul și ardeii copți, tăiați cubulețe. După 10 minute de fiert am pus vinetele tocate cu cuțitul și dovleceii scurși. Am potrivit de sare, piper, am pus și puțină boia iute și 3 foi de dafin.

Am fiert la foc mic cam 2 ore.

zacusca, zacusca dovlecei, retete, retetele Juanitei, dovlecei

Cum sterilizăm borcanele

Există mai multe modalități de a steriliza borcanele. La cuptor, abur sau în cuptorul cu microunde. Odată rezolvată această problemă se vor închide bine și pasteuriza pentru a le asigura conservarea corectă. În final se lasă la răcit (câteva zile) învelite într-o pătură. Se vor depozita într-un loc ferit de soare și căldură.

Trucuri pentru a nu munci mult și a nu suferi de căldură

Lucrați în două etape. Seara, pe răcoare, coaceți vinete, ardei, radeți dovlecei, puneți totul la scurs până a doua zi. Dimineață devreme, înainte de a începe căldura fierbeți zacusca și pregătiți borcanele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *