Cum sunt pasionată de gătit, îmi place să mă înconjor de toate mașinăriile și uneltele de bucătărie care îți fac viața și gătitul mai ușor. Știu că unele sunt scumpe, iar altele poate nici nu sunt prea utile în practică, dar nu rezist să nu îmi iau din toate. Că le iau în rate, că aleg un model mai vechi și mai ieftin, dar îmi place să mă bucur de ele. Când intru într-un magazin de articole de bucătăreală, mă simt ca în tinerețe când intram într-un magazin de pantofi: nu știu ce să aleg mai întâi.
Tocana, vechiul preparat românesc, și-a găsit perechea în cooker, robotul care gătește și ca oală de presiune și în mod slow. Cum vă povesteam și în alte dăți, mâncarea de la restaurant ni se pare mai gustoasă de multe ori, nu pentru că nu ai ști să gătești acasă, ci pentru că acolo se fierbe mai mult sau se pun sosuri care au fiert ore întregi. Fierberea sau coacerea mâncării la temperatură mică timp îndelungat (slowcook) conservă mai bine proprietățile nutritive și gusturile alimentelor.
Așadar:
Ingrediente
O felie de carne de vită de persoană (puteți pune și cuburi, nu e supărare)
3 cepe
2-3 căței de usturoi
100-200 de gr de bulion de roșii (mie îmi place cu mai mult sos)
O lingură de concentrat de pastă de ardei (sau sos de ardei de casă sau boia)
2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
Ciuperci (de care vă plac, eu am pus 4 mari), ideal de mai multe feluri
Sare, piper, 2 foi de dafin
Puțin vin rosu (opțional).
Preparare
Se feliază ciupercile, se pun în cooker. Asemenea și ceapa, se taie în jumătate și apoi rondele, usturoiul felii. Se pun și restul de ingrediente în cooker. Se programează la low temperature pentru 2 ore.
În cazul în care o vreți mai puțin dietetică decât mine, înainte de a pune toate ingredientele, căliți tot în cooker (dacă are această funcție, dacă nu într-o tigaie), ceapa și usturoiul cu ulei. Apoi adăugați restul și continuați gătitul.
Evident se poate face și la cuptor, în stil clasic, punând cratița înăuntru, pentru 2 ore, la 160 de grade.
La final veți obține o tocană de ciuperci cu sos de carne de vită, pentru că vita se va sfărâma și se va încorpora în sos. Se poate servi cu piure de cartofi sau mămăligă și o salată de sfeclă cu hrean sau murături.
Poftă bună!