Rețetele Juanitei. Sarmale despletite aka Varză a la Cluj

WhatsApp Image 2024-07-21 at 14.18.45

Știu că e vară și cod colorat de caniculă, dar când copilul vrea ceva asta e. Transpirăm. Glumesc. De fapt, n-am transpirat prea mult, pentru că am pregatit repejor totul pe la 10 seara și am lasat tava în cuptor dupa 12 noaptea. Când nu suferea nimeni de la căldura din bucătărie.

Ce sunt sarmalele despletite?

Sarmale pentru leneși. Când nu ai timp și chef să tai frunze și să rulezi sarmale, dar ți-e dor de gusturile iernii, aceasta este soluția.

Ingrediente

1 varză de 2 kg

1 kg de carne de porc tocată

2-3 cepe mari

1 cană de orez

1 borcan de bulion de 300-400 de grame

Sare, piper, condimente

Ulei pentru călit

Am tocat mărunt ceapa și am călit-o în ulei de măsline. Ulterior se adaugă și carnea, sare, piper și condimente. Fiecare pune ce-i place (cimbru, dafin etc.). Eu pun enibahar măcinat (cam două lingurițe) și boia dulce de ardei. Separat am pus orezul la fiert (raportul orez : apă este 1 la 3, nu uitați să puneți sare). Am tăiat varza fideluță subțire. Am pus și ceva boia dulce și am călit-o în ulei de măsline până s-a înmuiat. Eu folosit varză murata, mi-ar fi plăcut mai mult varza dulce , dar aveam mofturoși la masă care așa au cerut.

Montarea 

Într-o tavă pentru cuptor am așezat jumătate din cantitatea de varză.

Deasupra am întins un strat de orez.

Peste am pus carnea tocată și călită.

Și în final restul de varză. Deasupra am pus bulionul, zeama lăsată de varză și ceva apă până la marginea tăvii.

 

Și la cuptor cu ea pentru cam 2 ore la 160 de grade C, căldură sus- jos.

Ca să fie varză a la Cluj peste fiecare porție puneți smântână din belșug și alături mămaliguță și  ardei iute.

Carnea pe care am ales-o eu a fost compusă din 800 de grame de ceafă de porc și 200 de grame de piept gras. Carnea tocată e bine să fie mai grasă pentru a avea gust bun. Nu uitați să lăsați câteva ore varza în apă la desărat, dacă folosiți varză murată.

Pentru că aveam în frigider niște slană afumată, am tăiat bucata în feliuțe subțiri de tot și le-am repartizat înainte de a pune al doilea strat de varză.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *