Rețetele Juanitei. Salată de sfeclă cu hrean. Dulceața sfeclei este contrabalansată de iuțeala hreanului și gustul acru al oțetului

salata sfecla Foto: G4Food

Cum nutriționiștii ne sfătuiesc să punem vegetale în sau lângă orice fel de mâncare, salatele ar trebui să fie zilnic pe masa noastră. Și n-am vrea să uităm de banala, dar colorata sfeclă, pe care cei mai mulți dintre noi o blamăm din cauza conținutului mare de zahăr.

În realitate, sfecla roșie este foarte săracă în calorii și nu conține colesterol. Are o cantitate scăzută de carbohidrați și o cantitate neglijabilă de lipide. În schimb, este bogată în micronutrienți (vitamine și minerale), cum ar fi acid folic și potasiu, dar și în antioxidanți. De asemenea, are un conținut moderat de fibre.

O porție de 100 g sfeclă roșie crudă conține:

  • 43 kcal
  • 9,5 g carbohidrați
  • 1,61 g proteine
  • 0,2 g lipide
  • 3 g fibre
  • 109 mcg folat (25% din doza zilnică recomandată).

Un alt lucru important este faptul că, deși are un indice glicemic mediu (aproximativ 61), are o încărcătură glicemică scăzută (aproximativ 5). În plus, fibrele din compoziție încetinesc absorbția glucozei. Toate acestea înseamnă că nu provoacă fluctuații mari ale glicemiei, conform Dr Max.

Printre beneficiile sfeclei roșii se numără: combaterea stresului, îmbunătățirea performanței sportive, reducerea inflamației organismului, îmbunătățirea funcției cognitive, dezvoltarea microbiotei intestinale și reglarea tensiunii.

Preparare

Deci povestea că sfecla are zahăr și îngrașă, așa că e de evitat, e doar o poveste. Acum, că am aflat adevărul, să vedem cum preparăm repede o salată de sfeclă delicioasă. Cu adevărat, dacă ne grăbim, va trebui să o cumpărăm gata fiartă. Se găsește la supermarket, în frigider, în pachete vidate. Este chiar și (aproximativ) curățată.

Eu am găsit sfeclă proaspătă la piață și am luat vreo 6 bucăți pe care le-am fiert. Dar atunci avem nevoie de cam 2 ore (depinde de mărime), în care o fierbem până când furculița intră în sfeclă. Nu trebuie să fie moale, dar să fie fiartă.

O lăsăm să se răcească și o dăm pe răzătoare, pe cea cu găuri mai mari.

salata sfecla
Foto: G4Food

Preparăm vinegreta din 2 linguri de ulei de măsline extra virgin, 3-4 linguri de oțet (eu am pus de mere), trei sferturi de linguriță de sare și două lingurițe de hrean ras (sau din cel de la borcan). Amestecăm totul și lăsăm măcar 10 minute să se macereze (ideal o oră).

Din sfeclele mele a ieșit o sălățică numai bună pentru 4 persoane. A fost excelentă cu friptură (pui la rotisor și mușchiuleț de porc). Merge însă de minune și cu o iahnie de fasole.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *