Puiul la cuptor este un deliciu cu condiția să îl gătești exact atât cât trebuie. Pentru că întotdeauna carnea de pasăre trebuie bine coaptă, să nu rămână nimic crud, nici măcar lângă os, dar în același timp să nu fie nici uscată.
Și iată cum ar trebui sa procedăm.
Ingrediente
1 pui întreg cam de 2 kg
1 kg de cartofi noi, mici sau cartofi tăiați în sferturi
1 căpățână de usturoi
Unt
Câteva linguri de ulei de măsline extravirgin
O jumătate de lămâie.
Preparare
Se spală bine cartofii, dacă sunt mari se taie în sferturi, cu tot cu coaja. Dacă sunt mici se lasă întregi. Într-o tavă mare de cuptor se întind cartofii. Se dau cu sare și piper, se stropesc cu puțin ulei. Se pun și câțiva căței de usturoi, cu coajă cu tot în tavă.
Puiul se curăță bine de resturile de pene, dacă e nevoie. Se unge cu unt, atât pe interior cât și pe exterior. Se pun în interiorul puiului câțiva căței de usturoi, o jumătate de lămâie. Se dă cu sare, piper pe toate părțile și se leagă între ele picioarele puiului, ca să își păstreze forma. Se așează deasupra cartofilor. Peste am pus o crenguță de rozmarin proaspăt.
Am învelit totul în folie de aluminiu. Punem tava în cuptorul încins la 160 de grade pentru 1 oră și jumătate (cam 45 de minute pentru un kg de pui). Ulterior se scoate folia de aluminiu, se stropește carnea cu sosul din tavă și se ridică temperatura la 200-220 de grade pentru 10-15 minute, până când e rumenit.
Când îl scoateți, dacă aveți un termometru, verificați temperatura cărnii, lângă os. Trebuie să aibă 75 de grade.
Se poate însoți cu o salată verde, o salată de varză sau de sfeclă cu hrean. Sau murături. Din usturoiul copt, frecat cu sare și câteva linguri de sos din tava de friptură, iese un mujdei minunat pentru pus pe carne.
Poftă bună!