Duminica trecută am invitat niște cunoștințe la masă, o pereche de pensionari peruani care locuiesc de mult timp în Spania (unde stau și eu de ceva ani). Spre surprinderea mea s-au oferit să pregătească ceva specific bucătăriei lor și, de curiozitate, am acceptat. Am testat așadar un orez bine condimentat cu pui și un sos de brânză. De altfel, multe dintre rețetele din America Latină sunt pe bază de pui și orez, cu condimente specifice (coriandru, chimion etc).
Ingrediente
1 pui tăiat bucăți
500 de gr de orez
Un mănunchi de coriandru, plus o linguriță de coriandru pulbere
1 ceapă
2 linguri praf de usturoi
3 căței de usturoi pisat
1 linguriță de oregano uscat
1 linguriță de piper
1 linguriță de chimion
1 linguriță de boia dulce
Sare
Câteva linguri de ulei de măsline extravirgin
O cană de mazăre
1 ardei verde
Pentru sosul de brânză
1 căpățână de usturoi
1 ceapă
250 gr de brânză
200 gr de lapte
Câteva linguri de ulei
Câteva linguri de pesmet.
Preparare orez cu pui
Se spală și se curăță legumele, se taie puiul în bucăți. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt, ardeiul cuburi.
Se sigilează bucățile de pui pe toate părțile în uleiul încins. Se scot și se pun deoparte. Se pun ceapa și usturoiul în ulei, se călesc 5 minute, se adaugă condimentele și frunzele de coriandru tocate mărunt. Se prăjesc, cu grijă să nu se ardă, se pune și orezul pentru 1 minut și sarea. Se completează cu supă și pui și se lasă la fiert, la foc mic-mediu pentru 10 minute. Apoi sunt adăugați și ardeiul și mazărea și se mai fierbe totul 10 minute.
Sosul de brânză
În câteva linguri de ulei se prăjesc ceapa tocată foarte mărunt și usturoiul pisat. Când s-au rumenit se adaugă laptele, brânza și după ce aceasta s-a topit, pesmetul. Se potrivește de sare, dacă mai este nevoie. Consistența este lichidă, dar nu foarte subțire.
Se pun pe farfurie o bucată de pui, 2-3 linguri de orez și se acoperă cu sos.
Poftă bună!