Despre conceptul de risipă alimentară se vorbește din ce în ce mai mult. În România, se estimează că anual se aruncă aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente, ceea ce echivalează cu 129 kg de mâncare risipită pe cap de locuitor. Aceasta înseamnă că, în medie, fiecare român aruncă la gunoi circa 350 de grame de alimente pe zi. Iată cum ne-am putea organiza mai bine cu mesele de acasă pentru a avea cât mai puține pierderi.
Am mai vorbit despre batch cooking, o modalitate de a ne organiza mai bine activitatea de gătit acasă, cumpărarea, prepararea și păstrarea meselor pentru câteva zile/ o săptămână, astfel încât să nu stăm zilnic în bucătărie.
Trebuie doar să respectăm câțiva pași simpli care ne vor ghida în această activitate:
1. Să facem lista cu prânzul și cina din cele câteva zile pe care vrem să le acoperim
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
2. Să pregătim o notiță cu ingredientele necesare
3. Sa dăm un ochi prin frigider înainte de a fugi la magazin, sigur câte ceva mai găsim și pe aici
4. Să cumpărăm strict ceea ce avem pe listă, evitând zonele tentante din magazin (cele cu alimente procesate și dulciuri). Nu doar că ne vor face rău, dar vom cheltui și mulți bani neplanificați.
Truc de bucătar profesionist: Înainte de a te hotărâ asupra meniului, vezi dacă în frigider sunt alimente deja preparate sau ingrediente mai vechi pe care le poți utiliza în realizarea unor preparate noi. În restaurante nimic nu se aruncă, totul se reciclează, din cauză de control al costurilor mai mult decât din spirit civic.
După ce am venit de la magazin, eu fac un hei-rup de o jumătate de zi sau o zi, în funcție de complexitatea preparatelor, pentru a pregăti prânzul și cina pentru 4 zile. De cele mai multe ori, asta se întâmplă într-o zi de weekend. Pun totul în borcane sau caserole ermetic închise, în frigider. În a 5-a zi de obicei, câte ceva mai rămâne și se pot încropi două mese fără efort. Dacă am gătit totuși mai mult, utilizăm pungi cu fermoar pentru a depozita în congelator mâncarea rămasă. Nu uitați că anumite alimente se pot congela și altele nu, citește mai mult aici. Și etichetează fiecare pungă pentru a știi ce este în ea și data la care ai congelat mâncarea. Tot ce este congelat în casă se va utiliza în maxim o lună.
Iată ce am gătit eu pentru 5 zile:
Ziua 1

Prânz
Supă de somon cu cartofi și mărar
Cină
Salată de vinete cu usturoi verde și roșii cherry
Ziua 2

Prânz
Ostropel de curcan cu orez integral
Cină
Salată de năut, ciuperci și ardei copt
Ziua 3

Prânz
Sarmale în foi de viță de vie
Cină
Salată verde cu legume, ouă și brânză
Ziua 4

Prânz
Paste cu roșii și măsline
Cină
Ficat de pui cu sos de muștar și smântână
Ziua 5
În a cincea zi au mai rămas câteva sărmăluțe, o porție de ostropel, puțin orez și o porție de supă, așa că ne-am încadrat foarte bine, nici nu am mai cumpărat altceva în cursul săptămânii (în afara de cafea, pâine, fructe și câteva crudități). Bugetul este controlat, meniul la fel și nici nu aruncăm mâncarea.