În Spania, deși se mânâncă mult aluat foietaj, acesta e rezervat 90% variantelor dulci. Doar pe alocuri, și nu în cofetării sau patiserii, găsești câte ceva ce seamănă a pateu sărat. Vorbesc strict de aluatul foietaj. Pentru că există o multitudine de feluri de empanade cu umplutură sărată, dar tipul de aluat e altfel. Vom vedea cu altă ocazie.
Acestea sunt niște pateuri cu carne, extrem de simple, a căror rețetă provine din Murcia, o zonă din sud-estul Spaniei. Pentru realizarea lor e nevoie de 4 sau mai multe forme mici de tarte, în funcție de cantitatea de ingrediente folosite. Eu nu am forme de tarte mici, doar una foarte întinsă, așa ca am folosit o tigaie, de mărime medie și am făcut o plăcintă întreagă pe care am tăiat-o în 8 felii pentru a o servi.
Ingrediente pentru 4 plăcințele individuale
1 foaie de aluat de foietaj de la supermarket (din cele de la frigider, cu unt, nu congelate)
250 de grame de carne tocată de vită
3 ouă
70-80 de grame de chorizo sau cârnat afumat, uscat, dar cu grăsime
Rozmarin, cimbru, sare, piper.
Eu am avut foietaj în formă de cerc, așa că am pus un pachet pe fundul tăvii și unul deasupra. Și am dublat cantitățile de mai sus.Dacă foietajul e de dimensiunea tăvii de cuptor ori îl puneți întreg în tavă și mai folosiți o foaie pentru capac, ori îl tăiați în 8 bucăți, câte două pentru fiecare formă de tartă. Oricum, tava, tigaia sau formele se ung cu unt și se așează deasupra hârtie de copt. Abia după aceea se pune foaia.
Separat se frământa carnea cu sare, piper, rozmarin și cimbru. Puneți și boia dacă nu are cârnatul în compoziție (chorizo are). Se taie cârnatul în felii subțiri. 2 din cele 3 ouă se fierb tari, se curăță, se taie în sferturi și apoi în cuburi mici.
Peste carnea amestecată se așează feliile de cârnat și ouăle. Deasupra se pune capac cealaltă foaie. Se lipesc cele două foi pe margini. Se bate al treilea ou și se unge plăcinta (sau plăcințelele).
Trebuie să aveți toate ingredientele pregătite când vă apucați de montat, pentru că aluatul de foietaj, fiind cu unt, se înmoaie foarte repede.
Se bagă în cuptor la 180 de grade C pentru 40 de minute, căldură sus – jos.
Merge perfect cu un pahar de vin roșu sau o sangria.
Poftă bună!