Retetele Juanitei. Curry, preparatul indian a cărui denumire a fost impusă de britanici. Un amestec perfect de condimente cu rol benefic pentru sănătate

India,curry, curry de curcan, condimente, retete, retetele Juanitei Sursa foto: G4Food
Ceea ce denumesc britanicii curry este un amestec de condimente specific bucătăriei asiatice care a dat denumirea unui preparat.
În India, curry este un fel de mâncare, iar amestecurile de condimente sunt denumite masala. Între componente îndrăgite sunt incluse curcuma, usturoi, coriandru, ghimbir, ceapă, anason, boia, ardei iute, anason stelat, cuișoare și enibahar.  Aici, masala are o lungă tradiție ca amestec de condimente pentru multe soiuri de kari clasic, un sos picant pentru carne, pește sau legume.  Lizzie Collingham a scris în cartea sa Curry: A Tale of Cooks and Conquerors că acesta este ceva ce „europenii au impus în cultura culinară indiană”. Deşi bucătarii indieni le serveau rogan josh, dopiaza şi qorma, britanicii „le-au adunat pe toate sub numele de curry”. Citește aici. Acesta este modul în care amestecul de condimente a venit în Europa, într-o versiune temperată.
La curry ca și la alte preparate, fiecare are rețeta proprie. Se poate pune orice (în principiu nu carne de vacă pentru că în India așa ceva nu se consumă). Carne, pește, fructe de mare, vegetale, cartofi. Orice combinație e admisă dacă e însoțită de un sos bine condimentat.
În Spania, unde locuiesc eu, curry găsești doar în restaurantele indiene, deschise mai mult pentru turiști și rezidenții străini. Localnicii nefiind mari amatori de mâncare picantă, nu l-au adoptat. Curry este una dintre mâncărurile preferate ale familiei mele, dar eu am o problemă cu iuțeala excesivă pe care o dau acestui preparat bucătarii indieni. Așa că prefer să mi-o gătesc acasă punând o varietate de condimente pe gustul meu și mai puțin chilly decât în rețeta tradițională.

Ingrediente:

400 de grame de carne (eu am pus de curcan) tăiată în bucăți mici sau pește/creveți

1 ceapă

2 căței usturoi

4-5 cartofi

Ulei măsline

Chimion, curry, boia dulce, chilly, scorțisoară, puțină coajă de lime, ginger, pătrunjel, coriandru, sare, piper

O lingură pastă de roșii

Lapte de cocos, o conservă mică

500 de ml supă (de legume/pui) sau apă

Preparare:

  1. Punem puțin ulei de măsline la încălzit și prăjim carnea timp de 1-2 minute.
  2. Taiem ceapa în felii subțiri și o prăjim câteva minute până devine aurie.
  3. Adaugăm condimentele și le prăjim cu grijă, să nu le ardem. Începem cu 1 linguriță din fiecare și ajustăm după gust la final.
  4. Adaugăm cartofii, supa.
  5. Când totul este gătit (aproximativ 20-30 de minute), adaugăm o lingură de pastă de roșii și verificăm condimentele. Să nu fie foarte lichid că vom adăuga și lapte de cocos..
  6. La final, punem laptele de cocos, pătrunjel și coriandru verde tocat.

Se așează alături o pâine indiană Naan, orez basmati și o salată de castraveți verzi. Eu n-am avut Naan așa că am folosit pan de coca un fel de ciabatta spaniolă.

Condimentele nu doar că sunt foarte gustoase, dar au și numeroase beneficii pentru sănătate. Citește aici.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *