Rețetele Juanitei: Compot din fructe de toamnă, ușor de făcut și fără zahăr. Scorțișoara din el potențează senzația de dulce

compot Foto: G4Food

Compoturile sunt iubite de copii și nu numai. Iar cele care n-au zahăr și se prepară repede sunt pe gustul mamelor. În plus, atunci când rămân câteva fructe mai ofilite, e opțiunea perfectă pentru a reduce risipa alimentară.

Ingrediente

1 măr

1 pară

2 prune

1 piersică

1 jumătate de lămâie

4 cuișoare

3 boabe de cardamon

1 baton de scorțișoară

1 lingură de miere sau de sirop de curmale.

Eu am pus ce fructe aveam în casă, voi puneți ce aveți și ce vă place.

Preparare

compot
Foto: G4Food

Am curățat de cotor și sâmburi fructele și le-am tăiat în jumătăți sau sferturi. Le-am așezat înghesuite într-o crăticioară și am pus condimentele și apă cât să le acopere (cu excepția prunelor). Nu punem multă apă pentru că vrem să obținem un lichid concentrat cu aromă și dulceață de fructe și condimente. Punem și siropul de curmale și fierbem la foc mic 20 de minute. După 10 minute adăugăm și prunele.

Fructele mai tari fierb mai repede, prunele sau strugurii în 10 minute sunt înmuiați. Căci asta dorim să obținem cu o chiseliță de pulpă de fructe.

Compotul meu a ieșit mai închis la culoare pentru că nu am avut baton și am pus scorțișoară măcinată (o jumătate de linguriță). De asemenea siropul de curmale va da culoare lichidului.

Dacă aveți, puteți pune și jumătate de păstaie de vanilie. Vanilia și scorțișoara dau senzația de dulce.

Dacă doriți să-l păstrați mai mult timp, sterilizați borcanele și puneți 2 linguri de zahăr în apa în care fierb fructele. Zahărul e conservant și va menține compotul în bună stare. Închideți bine borcanele și fierbeți-le pentru a pasteuriza conținutul sau puneți-le cu capacul în jos înfășurate într-o pătură, până se răcesc.

Eu prepar compot fără zahăr, care rezistă în frigider câteva zile, nu știu câte, pentru că dispare repede. Este un desert perfect pentru copii sau pus peste un orez cu lapte.

Poftă bună!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *