Recolta de grâu a Franţei ar urma să coboare cu peste 15%, la minimul ultimilor patru ani din cauza ploilor / Hexagonul, principalul producător de grâu din UE / Guvernul SUA: Stocurile mondiale vor scădea la minimul ultimilor 9 ani

grau, franta, productie, scadere Sursa foto: Dusan Kostic | Dreamstime.com

Recolta de grâu moale a Franţei este prognozată să coboare în acest an până la un nivel apropiat de cel din 2020, din cauza ploilor abundente care au afectat cel mai mare producător agricol din Europa, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

Cele mai recente date ale Ministerului francez al Agriculturii arată că producţia de grâu ar urma să scadă cu 15,4% în acest an, până la 29,7 milioane de tone. Este vorba despre o producţie cu 14,2% sub media din ultimii cinci ani.

„În ultimii 20 de ani, doar alte două recolte au fost mai mici de 30 de milioane de tone, cele din 2016 şi 2020”, se arată în raportul publicat de Ministerul francez al Agriculturii. Aceste estimări, care cel mai probabil vor suferi modificări pe măsură ce recoltatul progresează, plasează producţia de grâu moale din acest an în apropiere de cea din 2020, când Franţa a strâns 29,2 milioane de tone de grâu moale.

Estimările privind producţia de grâu moale au fost revizuite de mai multe luni în ultimele luni din cauza ploilor fără încetare şi a lipsei de soare după însămânţarea din toamnă, împreună cu temperaturile ridicate care au favorizat apariţia dăunătorilor.

Diminuarea producţiei ar putea să se traducă printr-o restricţionare a exporturilor Franţei, care în mod frecvent vinde grâu în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În plus, scăderea producţiei Franţei vine într-un moment în care şi alţi mari exportatori de grâu, cum este Rusia, se confruntă cu o diminuare a randamentelor culturilor de grâu. În aceste condiţii, Guvernul american prognozează că stocurile mondiale de grâu vor coborî la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani.

Primăvara acestui an a fost una deosebit de umedă în Franţa, nivelul precipitaţiilor fiind cu 45% peste media din ultimii 10 ani, potrivit Meteo France. Asta a provocat inundaţii şi alunecări de teren în întreaga ţară. Precipitaţiile abundente au continuat şi în luna iunie.

Acest exces de precipitaţii, în special atât de aproape de debutul recoltării în iulie, poate afecta şi calitatea cerealelor şi face culturile mai vulnerabile la infecţiile fungice. La data de 1 iulie 2024, doar 58% din culturile de grâu moale ale Franţei erau considerate ca fiind într-o stare bună şi foarte bună, cu mult sub nivelul de 81% din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor FranceAgriMer.

Sursa foto: Dusan Kostic | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *