Există un curent în gastronomie care încearcă să reproducă unele produse comerciale de succes, cum este crema de ciocolată și alune Nutella. La concurență cu ea ca număr de tentative de reproducere sau poate chiar pe primul loc sunt bombonele cu cocos Raffaello, o marcă a aceleiași firme Ferrero-Roche din regiunea Piemonte din Italia.
Conform ingredientelor de pe ambalaj, acestea sunt făcute din zahăr, unt de cacao, lapte praf degresat, nucă de cocos uscată, ulei de palmier, migdale, lapte de cocos, unt, lecitină de soia, ser de lapte, aromă, emulsionanți. Ca și la Nutella, chiar dacă ingredientele sunt publice, formula rămâne secretă și cu greu poate recrea cineva gustul final și textura identice cu ale originalului.
Dar putem observa la o simplă privire mai atentă că sunt formate astfel: migdale la interior, un înveliș cremos în jurul ei, apoi un strat de biscuite foarte subțire crisp, îmbrăcat într-un strat de nucă de cocos rasă. Putem în linii mari replica acestă structură, mai puțin stratul crisp, care e imposibil de facto de făcut într-un cuptor domestic. Rămâne restul de migdale, strat cremos în jus, cocos la suprafață.
Dar ne putem apropia, și mai ales avem libertatatea să jonglăm cu ingredientele astfel încât să eliminăm ce nu ne place sau nu e disponibil cu ce preferăm sau avem la dispoziție.
Bomboane stil Raffaello fără zahăr, cu ciocolată albă
În primul rând, în varianta de desert sferic stil raffaello home made putem renunța la zahăr, unul dintre alimentele cele mai blamate de nutriționiști și considerat de mulți ca fiind mai dăunător decât sarea sau decât grăsimile în general.
O formulă reușită pentru a reproduce bomboanele Raffaello, pentru a avea și o relativă notă de dulce la final, este să folosim în compoziția lor ciocolată albă fără zahăr. Există mai multe versiuni în comerț lipsite de zahăr, care a fost înlocuit cu maltitol. Acesta este tot un carbohidrat dar cu calități nutritive mai bune decât zahărul și cu mai puține calorii. Cu alte cuvinte, un compromis acceptabil. Iar procentul de maltitol în preparatul final, folosind aceaste cantități, este minor.
Ingrediente
100 g cocos ras, plus o parte pentru stratul superficial
50 g ciocolată albă fără zahăr
30 unt
170 ml lapte condensat fără zahăr
migdale fără pieliță
Procedeu
Se încălzește la microunde ciocolata albă, se amestecă împreună cu ea și untul.
Se adaugă laptele condensat încălzit ușor, iar acest amestec semilichid se completează cu cocosul ras.
Din toate obținem o compoziție pe care după ce e bine amalgamată o dăm la frigider minim 1h, ideal, 2.
Odată trecut acest timp, se ia din compoziție câte o linguriță. Se inserează în ea o migdală încercând să facem ca ea să rămână în interior, ca și cum ar fi închisă într-o sferă.
Li se dă formă perfect sferică și se trec prin nuca de cocos rasă.
Se țin la rece și se servesc de la frigider. Și mai interesant este că rezistă la congelat, nu se dezintegrează după ce se dezgheață.
Opțional, se pot adăuga în compoziție și mici bucățele de biscuiți fără zahăr.
Variantă de bomboane Raffaello home made fără zahăr, raw vegan
Dacă nu vrem să folosim niciun fel de ingredient de origine animală, o soluți reușită pentru a obține învelișul cremos din jurul migdalei întregi poate fi asta:
50 g migdale fără pieliță sau făină de migdale
100 g cocos ras sau fulgi
2 linguri de ulei de cocos
1 lingură de apă
un vârf de cuțit de sare
migdale întregi și cocos ras pentru stratul superficial
Se amestecă într-un robol de bucătărie migdalele cu cocosul, iar când sunt măcinate foarte fin se adaugă uleiul, apa și praful de sare.
Continuăm să actionăm robotul până când pasta din interior are consistența dorită și vedem că îi putem da formă.
Se lasă la frigider mimin 1h, iar restul procedurii este identic cu cel de mai sus.
Aceasta de mai sus este o formulă de raffaello home made vegan bazată pe gustul ușor dulceag al cocosului și al migdalelor, fără zahăr adăugat. Cine preferă, poate adăuga o lingură de miere sau de sirop de arțar/agave/stevia.