Protecția Consumatorului a închis trei piețe agro-alimentare în București, din cauză că operatorii economici nu au respectat regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus

Protecția Consumatorului a închis trei piețe agro-alimentare în București, din cauză că operatorii economici nu au respectat regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus Protecția Consumatorului a închis trei piețe agro-alimentare în București, din cauză că operatorii economici nu au respectat regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus

Ordonanța militară nr. 8, emisă în 9 aprilie, permite funcționarea piețelor agro-alimentare pe toată perioada stării de urgență, ”pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19”, dar inspectorii de la Protecția Consumatorului au închis ieri, 15 aprilie, trei mari piețe din București, Piața Berceni Sud, Piața Gorjului și Piața Titan 2-Miniș, invocând chiar nerespectarea regulilor respective.

Într-un comunicat preluat de siteul hotnews.ro, ANPC a motivat că ”În urma verificărilor începute în pieţele agroalimentare, în contextul sărbătorilor de Paște, la SC Piaţa Berceni Sud SRL din Bucureşti s-a constatat că nu sunt respectate normele pentru combaterea Covid-19, prevăzute în Ordonanţa militară nr. 3 referitoare la respectarea distanţei dintre comercianţi, precum şi la prezenţa avertizărilor cu privire la respectarea distantei sociale de 1,5 metri şi nici alte informări legate de Covid-19, inclusiv cele referitoare la prioritatea la cumpărături a persoanelor de peste 65 de ani, în intervalul orar 11:00 – 13:00”.

Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei, fiind dispusă suspendarea activităţii pieţei până la remedierea deficienţelor.

“Pentru a se asigura de respectarea prevederilor legale referitoare la protecţia consumatorilor, precum şi la cele conţinute de Ordonanţele militare adoptate până la această oră, cu scopul de a preveni răspândirea coronavirusului Covid-19, ANPC va continua aceste acţiuni”, spun reprezentanţii ANPC.

Ordonanța militară nr. 3 prevede la ”art. 7. – (1) Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri.
(2) Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului este abilitată prin ordonanța respectivă să asigure aplicarea și respectarea prevederilor articolului 7 din Ordonanța militară nr. 8.

Protecția Consumatorului a închis trei piețe agro-alimentare în București, din cauză că operatorii economici nu au respectat regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *