Primul restaurant all vegan din lume care a primit o stea Michelin aparține unei franțuzoaice de 41 de ani, cu studii de arheologie și diplomă de bucătar

Primul restaurant all vegan din lume care a primit o stea Michelin aparține unei franțuzoaice de 41 de ani, cu studii de arheologie și diplomă de bucătar Primul restaurant all vegan din lume care a primit o stea Michelin aparține unei franțuzoaice de 41 de ani, cu studii de arheologie și diplomă de bucătar

“Este foarte emoționant pentru mine, echipa mea, furnizorii mei, familia mea și prietenii mei”, a declarat Claire Vallée pentru RFI.

Restaurantul ONA ( abreviere de la „Origine Non Animale” ) a fost deschis în orașul Arès, lângă Bordeaux, în 2016, datorită unor donații publice ( crowdfunding ) și unui împrumut acordat de o bancă dedicată afacerilor cu caracter ecologic ( green bank ). Băncile comerciale franceze s-au dovedit foarte sceptice când Claire le-a prezentat motivul pentru care solicită un împrumut. „Perspectiva veganismului și, în general, a alimentelor pe bază de plante este prea incertă”, i-au răspuns funcționarii bancari.

Povestea lui Claire Vallée este una destul de sinuoasă, a unei tinere în căutare de sine. După ce a studiat arheologia, a plecat în Elveția pentru a lucra drept chelneriță, apoi s-a format ca patiser. A ajuns bucătar și apoi a plecat în Thailanda, pentru un an, timp în care a descoperit mâncăruri thailandeze și vegane.

Claire Vallée/sursa https://www.facebook.com/ona.veganbio

„Bucătăria thailandeză este concentrată cu adevărat pe plante, rădăcini și condimente. Acestea formează acolo alimentația de bază. Mi-a plăcut. A mai fost și un fel de revelație cu privire la cauza animalelor, la impactul asupra mediului și la partea de sănătate, care este esențială în acest tip de alimente”, spune Claire.

Recent, ghidul Michelin a acordat restaurantului ONA o stea, devenind astfel primul resturant all vegan din lume care primește o astfel de distincție. În plus, Claire a primit și o stea verde, pe care Michelin a introdus-o abia anul trecut pentru a recompensa unitățile cu un nivel înalt de practici etice.

Meniul se schimbă odată cu sezonul. Vallée lucrează cu diverși furnizori locali certificați organic din Golful Arcachon.

„Este o bucătărie de creație, pasiune și angajament față de produsele pline de aromă care provin de la micii producători locali. Lucrăm cu toții mână în mână, suntem foarte apropiați unul de celălalt. De asemenea, cultivăm ierburi speciale pentru restaurant. Doar cinci la sută dintre clienții mei sunt vegani, restul sunt oameni cărora le place mâncarea gourmet” a mai spus Claire.

Recomandarea ei pentru această iarnă: „O prăjitură de conopidă cu mirodenii și curcumă proaspătă, însoțită de o tartă de alge cu lămâie și susan prăjit și biscuiți din hrișcă”.

sursa foto https://www.facebook.com/ona.veganbio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *