Piața cartofilor: pandemia covid – 19 a cauzat scăderi drastice ale prețurilor de livrare de la poarta fermei

Stocurile de legume-fructe sau cereale trebuie declarate la Ministerul Agriculturii; nerespectarea legii atrage amenzi de până la 20.000 de lei Stocurile de legume-fructe sau cereale trebuie declarate la Ministerul Agriculturii; nerespectarea legii atrage amenzi de până la 20.000 de lei

Anul trecut am vândut unei firme de distribuție cu 1,30 – 1,40 de lei/kg de cartofi. Acum, i-l vând cu 0,40 de lei” a declarat fermierul Cătălin Voinic din Slobozia Moară, județul Dâmbovița, pentru Lantulalimentar.ro.

Fermierul obișnuia să vândă o oarecare cantitate de cartofi și unor clienție din domeniul HoReCa: ”Îmi ofereau înainte de pandemie un preț bun 2 lei/kg, acum abia îmi dau 1 leu, iar cererea a scăzut mult față de anul trecut și probabil va mai scădea dacă restaurantele se vor închide cu totul. Eu vindeam unui patron care avea vreo șapte săli de evenimente. Acum sunt închise toate”, spune Cătălin Voinic.

Cătălin Voinic

Fermierul spune că anul acesta va fi mulțumit dacă își va recupera cheltuielile făcute pentru cultura de cartof. A fost un an secetos și a fost nevoit să ude mai mult, ceea ce a însemnat un consum mai mare de motorină pentru echipamentele de irigat.

Pe de altă parte, subvențiile agricole însumează 1000 de lei/ha în fiecare an.

Căătlin Voinic a aplicat la APIA și pentru ajutorul financiar acordat de guvern din fonduri europene prin Măsura 21.

Stocurile de legume-fructe sau cereale trebuie declarate la Ministerul Agriculturii; nerespectarea legii atrage amenzi de până la 20.000 de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *