Pesto alla trapanese este un sos delicios, tipic bucătăriei siciliene din zona Trapani, în nordul insulei. Acest pesto de midgale și roșii se deosebește fundamental de clasicul pesto alla genovese pentru că folosește roșii blanșate/trecute rapid prin apă fierbinte, migdale, brânză pecorino, busuioc, usturoi și ulei de măsline. Se pot zdrobi împreună într-un mojar, metoda clasică, sau de mixează cu un mixer vertical sau în blender.
Un sos dens, cu o textură cremoasă și granulată și cu un gust comple în mediteranean. Mai jos rețeta pentru patru porții, poate cea mai rapidă rețetă de paste, într-un sfert de oră.
Ingrediente pentru 4 porții
250 gr de roșii tari, trecute prin apă fierbinte și curățate de coajă
(dacă preferăm și folosim mixerul sau blenderul, merg și cu coajă, conține nutrienți)
50 g midgale necurățate de coaja maro fină
50 g frunze de busuioc (o mână bună)
2 linguri brânză pecorino (se poate înlocui cu caș de oaie uscat)
1 cățel usturoi
ulei de măsline, sau altul, în lipsă
sare, piper după gust
Procedeu
Se mixează toate ingredientele la un loc prin oricare metodă preferăm. Important este ca sosul să nu iasă foarte fin, este mai interesant când are consistența grosolană. Ne oprim când granulometria e încă mare. Practic e gata în timp ce fierb pastele.
Se amestecă imediat cu pastele fierte și clătite bine să se răcorească și scurse bine.
Și pastele sunt practi gata.
Se servesc reci, așa cum rezultă imediat din amestecul sosului rece cu pastele răcorite pe cât posibil.
Se poate folosi și cu alte paste, dacă nu avem spaghetti la îndemână.
Opțional, în amestecul tip de pesto de migdale și roșii putem adăuga și puțin ardei iute sau ardei normal, direct în mixer. Pentru un plus de gust.