Parlamentul European a votat pentru importuri de produse agricole din Ucraina fără taxe și cote, pentru o perioadă de încă un an

Ucraina, importuri, parlamentul european, voturi foto: pexels.com/Artur Roman

Parlamentul European a votat marți, 23 aprilie, extinderea perioadei de suspendare a taxelor și cotelor de import pentru produsele agricole din Ucraina cu încă un an, până la 5 iunie 2025, pentru a sprijini țara în mijlocul continuării războiului brutal de agresiune al Rusiei. 428 de deputați au votat pentru, 131 împotrivă și 44 s-au abținut, potrivit comunicatului emis de forul european

Potrivit noii reglementări, Comisia Europeană poate acționa rapid și impune orice măsuri consideră necesare în cazul în care există o perturbare semnificativă a pieței UE sau a piețelor unuia sau mai multor state membre UE din cauza importurilor ucrainene (de exemplu, grâu). Ca parte a măsurilor consolidate de protecție a fermierilor din UE, Comisia poate declanșa un frână de urgență pentru produsele agricole particular sensibile, și anume pui, ouă, zahăr, ovăz, crupe de ovăz, porumb și miere. Dacă importurile acestor produse depășesc media volumelor de import înregistrate în a doua jumătate a anului 2021 și în toată perioada anilor 2022 și 2023, tarifele pot fi reintroduse. Ca parte a acordului cu privire la aceste noi reguli, Comisia s-a angajat să inițieze discuții cu Ucraina privind liberalizarea permanentă a comerțului în curând și să țină Parlamentul strâns implicat în acest proces.

Sandra Kalniete (PPE, LV), raportorul pentru acest dosar, a declarat: „Extinderea măsurilor de susținere a comerțului reconfirmă solidaritatea UE cu Ucraina în fața agresiunii ruse. Acest vot va întări simultan rezistența economică a Ucrainei și va proteja interesele fermierilor europeni. Vom ține promisiunile noastre – vom susține Ucraina până la victoria sa militară și aderarea la UE și NATO.”

Următorii pași

Consiliul va trebui acum să aprobe formal reglementarea. Măsurile comerciale actuale expiră la 5 iunie 2024, iar noua reglementare ar trebui să intre în vigoare imediat după această dată.

Context

Acordul de Asociere UE-Ucraina, inclusiv Zona de Liber Schimb Cuprinzător și Profund, a asigurat că întreprinderile ucrainene au acces preferențial pe piața UE începând din 2016. După ce Rusia a declanșat războiul său de agresiune, UE a pus în aplicare măsuri comerciale autonome (MCA) în iunie 2022, care permit accesul fără taxe vamale pentru toate produsele ucrainene pe piața UE. Aceste măsuri au fost prelungite cu un an în 2023, iar în ianuarie, Comisia UE a propus să prelungească suspendarea pentru încă un an, cu măsuri suplimentare pentru protejarea pieței UE. În timpul negocierilor, Consiliul și Parlamentul au adăugat mai multe măsuri pentru protejarea fermierilor din UE. Pentru Moldova, Parlamentul a decis recent să prelungească măsuri similare pentru încă un an.

foto: pexels.com/Artur Roman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *