Cum ți-ai putea face viața mai ușoară ca să nu stai în fiecare zi în bucătărie? Soluția este să-ți pregătești mâncarea pe câteva zile sau pentru întreaga săptămână. Este ceea ce se numește batch cooking.
Dar pe lângă acest tip de organizare ai nevoie și de o planificare a meniului săptămânal. Te va ajuta și la întocmirea listei de cumpărături și la buna gestionare a timpului (și nervilor) tăi și vei economisi și niște bani.
Mai jos este meniul pe care vi-l propunem pentru săptămâna 2-8 decembrie. Cum suntem în postul Crăciunului, am realizat un meniu cu rețete și de post și de dulce.
Fiecare prânz și cină îl puteți completa cu o porție de fructe caracteristice acestui anotimp: mere, pere, gutui, portocale, mandarine, banane, rodii. Pentru un desert ușor de făcut (în zilele de weekend) alegeți un compot de fructe, o plăcintă rapidă cu mere ori brioșe cu banane.
Dacă simțiți nevoia unei gustări pe parcursul zilei, există opțiuni sănătoase precum o mână de nuci, alune, migdale sau fistic, câteva măsline, bastonașe de morcov cu puțin hummus, o bucățică de brânză.
Lista de cumpărături
- Fructe de sezon: mere, pere, gutui, banane, portocale, mandarine, rodii.
- Fructe uscate: nuci, alune, migdale, fistic, stafide, curmale, semințe.
- Legume proaspete: salată verde, castraveți, mărar, pătrunjel, roșii, avocado, morcovi, rădăcină de țelină, păstârnac, ardei, ridichi, dovlecei, vinete, dovleac, ciuperci, praz, sfeclă roșie, varză, fenicul, broccoli, conopidă.
- Carne de pui, carne tocată de pui, porc, ficat, cotlete de miel, ciolan afumat
- Lămâi
- Cartofi, cartofi dulci
- Conserve: bulion de roșii, năut, ton, fasole boabe
- Ulei de măsline extravirgin și ulei de floarea soarelui
- Lapte, iaurt și kefir, smântână, brânză
- Pâine toast, fulgi de ovăz
- Paste, fidea, orez, mălai
- Ouă
- Măsline
- Condimente, sare, piper
Rețetele le găsiți pe site-ul G4Food.