Mucenicii sunt un preparat tradițional apreciat în România. În acest an, câteva dintre cele mai apreciate cofetării din România propun reinterpretări interesate ale acestui desert. De la mucenicul moldovenesc clasic, pregătit cu ingrediente speciale, până la creații mai moderne, precum Mucenic’n Roll, fiecare variantă promite să surprindă prin combinațiile de gusturi și tehnici de preparare.
Cofetăria Zelateria propune două variante de mucenici, inspirate din tradițiile culinare ale regiunilor Muntenia și Moldova.
Mucenicii muntenești sunt realizați cu smântână (Elle & Vire Professionnel) și nuci caramelizate.
Vezi această postare pe Instagram
Mucenicii moldovenești, pe de altă parte, sunt preparați cu miere de tei, apreciată pentru aroma delicată, și nuci coapte, ce completează perfect gustul lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Prețurile acestor preparate variază în funcție de tipul de mucenic: 18 lei pentru varianta moldovenească și 32 lei pentru cea muntenească.

Mucenic’n Roll: O reinterpretare modernă a mucenicului moldovenesc, cu cremă Namelaka și ganache din nuci caramelizate
În această perioadă, Angeline Cake Boutique propune două variante de mucenici, care combină tradiția cu inovația. Astfel, clienții pot alege între mucenicul moldovenesc clasic și o reinterpretare mai modernă sub forma unui New York Roll.
Mucenicul moldovenesc este realizat din aluat de babka, foarte însiropat, cu miere și presărat cu nucă. Oferă o textură umedă și un gust intens, tradițional.
Vezi această postare pe Instagram
De cealaltă parte, New York Roll-ul aduce un twist contemporan: un foitaj circular, umplut cu cremă Namelaka cu miere de cireșe, cu un ganache din nuci caramelizate și un glazaj cu nuci coapte, ce adaugă o notă crocantă.
„Noi si anul acesta (al doilea an) am pregatit combo-ul Mucenic’n Roll”, a declarat Andreea Simion, co-fondator Angeline Cake Boutique, pentru G4Food.

Ambele produse sunt disponibile în perioada 1-10 martie, la prețuri de 18 lei pentru mucenicul moldovenesc și 29 lei pentru varianta de New York Roll.
Rețeta mucenicilor tradiționali de la o patiserie din Domnești
Georgiana Popescu, fondatoarea Vatra Domnești și Cuptorul Dulce, își împărtășește rețeta pentru mucenicii tradiționali, o combinație de ingrediente simple și secrete care le dau un gust și o culoare aparte. Rețeta începe cu 1 kg de făină tip 000, 300 gr de zahăr tos, 50 gr de drojdie, 600 ml de apă călduță, sare, vanilie, coajă de lămâie bio și 200 ml de ulei. În timpul preparării, un secret important este adăugarea de turmeric în aluat, atât la mucenicii moldovenești, cât și la cei muntenești, care le conferă o nuanță aurie.
Aluatul este frământat cu grijă, apoi lăsat la odihnă, după care este împărțit în 20 de bucăți, modelate în formă de 8. După dospire, mucenicii sunt coapte la 180 de grade timp de aproximativ 15 minute. În paralel, se poate prepara un sirop simplu din apă, zahăr și miere, cu scorțișoară, sau pot fi serviți cu miere și nucă coaptă.
Mucenicii au aproximativ 150 gr și sunt disponibili la prețul de 16 lei.

Sursa foto/video: Zelateria, Angeline Cake Boutique, Georgiana Popescu/ Colaj G4Food