Mituri despre consumul fructelor, demontate de nutriționiști/Nu, orele la care le consumi nu sunt atât de importante

Consumul fructelor are beneficii pentru sănătate Foto: Freepik

Despre fructe ni se tot spune că sunt sănătoase, că trebuie să avem zilnic o porție de fructe sau legume, că sunt bogate în vitamine și alți micronutrieți și așa mai departe. În acest context au apărut și o serie de mituri despre consumul fructelor pe care acum specialiștii le demontează, pas cu pas. Unul se referă la momentul în care e bine sau nu e bine să consumi fructe, scrie Health.com.

Nu există un moment „greșit” pentru a mânca fructe. Majoritatea dietelor de tip occidental sunt mult prea sărace în produse cum ar fi fructele și legumele, ceea ce dăunează sănătății generale. Dieta obișnuită occidentală este prea bogată în alimente ultraprocesate și prea săracă în alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele. De aceea, este important să evitați regulile alimentare care nu au dovezi suficiente.

Iată și câteva mituri despre fructe, pe care le puteți ignora:

Persoanele cu diabet nu ar trebui să mănânce fructe

Persoanele cu prediabet și diabet pot mânca fructe. Cercetările arată că consumul de fructe poate ajuta persoanele cu diabet să își gestioneze zahărul din sânge și poate ajuta oamenii să-și reducă riscul de a dezvolta diabet în viitor.

Fructele conțin prea mult zahăr

Deși este adevărat că fructele sunt o sursă naturală de zahăr, asta nu face ca fructele să fie nesănătoase. Fructele nu numai că oferă energie sub formă de carbohidrați, dar sunt și bogate în fibre, care încetinesc absorbția zahărului, precum și în vitamine, minerale și compuși din plante care protejează sănătatea.

Nu ar trebui să mănânci fructe înainte de culcare

Unii oameni recomandă evitarea fructelor înainte de culcare. Cu toate acestea, nu există dovezi că consumul de fructe înainte de culcare dăunează sănătății. Gustarea anumitor fructe înainte de culcare, cum ar fi kiwi, te poate ajuta să dormi mai bine. Kiwi sunt o sursă bună de serotonină, care este un neurotransmițător care joacă un rol important în somn.

Mănâncă întotdeauna fructe pe stomacul gol

Unii pasionați de wellness recomandă să mănânci fructe doar pe stomacul gol. Deși această practică este promovată ca o modalitate de a sprijini digestia și de a reduce simptomele precum balonarea, nu există dovezi că fructele ar trebui consumate numai în afară de alte alimente. Studiile arată că consumul de fructe cu alte alimente poate susține sațietatea și gestionarea zahărului din sânge.

Deși există multe opinii despre cel mai bun moment pentru a mânca fructe, majoritatea nu se bazează pe știință. Este important să vă asigurați că includeți fructe în dieta dvs., indiferent când vă bucurați de ele.

Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fructe. Conform Ghidurilor dietetice, adulții ar trebui să urmărească să consume 1,5–2 căni de fructe pe zi.

Iată câteva modalități sănătoase de a crește consumul de fructe:

  • Combinați fructe proaspete cu nuci sau brânză pentru o gustare sățioasă
  • Adăugați fructe de pădure sau banane feliate la fulgii de ovăz sau la iaurt
  • Utilizați fructe de pădure congelate în smoothie-urile și shake-urile de proteine
  • Încorporați fructe proaspete în mâncăruri sărate, cum ar fi salate și boluri cu cereale

Vă puteți bucura de fructe în orice moment al zilei, inclusiv dimineața, după-amiaza sau ca gustare după cină. Doar asigurați-vă că includeți fructele ca parte a unei diete complete, care este, de asemenea, bogată în proteine, grăsimi sănătoase și alte alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, fasolea și nucile.

Fructele sunt foarte hrănitoare, așa că includerea lor în dietă vă poate ajuta să vă susțineți sănătatea generală și să vă protejați împotriva bolilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *