Mit: Gătitul la cuptorul cu microunde nu este sănătos / Adevăr: Mâncarea preparată la microunde poate fi plină de vitamine și minerale

meduze, hrana, cosmetice, ingrasaminte Sursa foto: Rostislav_sedlacek | Dreamstime.com

Gătitul la cuptorul microunde păstrează mai multe vitamine și minerale decât aproape orice altă metodă de gătit și, potrivit  health.harvard.edu, alimentele pregătite la microunde pot fi într-adevăr sănătoase.

Aproape în fiecare locuință există un cuptor cu microunde. Comoditatea pe care o oferă este de netăgăduit. Dar, în ciuda utilizării pe scară largă a cuptoarelor cu microunde și a recordului lor excelent de siguranță, unii oameni au îndoieli persistente că gătirea alimentelor cu microunde face, cumva, mâncarea mai puțin sănătoasă,  prin eliminarea nutrienților din alimente.

Cum funcționează gătitul cu microunde

Înțelegerea modului în care funcționează cuptoarele cu microunde poate ajuta la clarificarea răspunsului la aceste întrebări frecvente. Cuptoarele cu microunde gătesc alimente folosind valuri de energie care sunt similare undelor radio, dar mai scurte. Aceste valuri sunt remarcabil de selective, afectând, în primul rând, apa și alte molecule care sunt asimetrice din punct de vedere electric – un capăt încărcat pozitiv și celălalt încărcat negativ. Microundele fac ca aceste molecule să vibreze și să acumuleze rapid energie termică (căldură).

Este cuptorul cu microunde sigur pentru a găti mâncarea?

Unii nutrienți se descompun atunci când sunt expuși la căldură, fie că este vorba de un cuptor cu microunde sau de un cuptor obișnuit. Vitamina C este, poate, cel mai clar exemplu. Însă, deoarece timpul de gătire la microunde este mai scurt, gătitul cu microunde face o treabă mai bună în a păstra vitamina C și alți nutrienți care se descompun atunci când alimentele sunt încălzite.

În ceea ce privește legumele, gătirea lor în apă le fură o parte din valoarea lor nutritivă, deoarece nutrienții se scurg în apa de gătit. De exemplu, broccoli fiert pierde glucozinolat, compusul care conține sulf și care poate oferi legumelor proprietățile sale de combatere a cancerului (precum și gustul pe care mulți îl consideră distinctiv, iar unii îl consideră dezgustător). Este mai bine să gătiți legumele la abur sau la cuptorul cu microunde? În unele privințe, da. De exemplu, broccoli aburit păstrează în el mai mult glucozinolat decât broccoli fiert sau prăjit.

Sunt microundele dăunătoare pentru sănătate?

Metoda de gătit care reține cel mai bine nutrienții este cea care gătește rapid, încălzește alimentele pentru cel mai scurt timp și utilizează cât mai puțin lichid posibil. Punerea la microunde îndeplinește aceste criterii. Folosind cuptorul cu microunde cu o cantitate mică de apă, alimentele sunt aburite din interior spre exterior. Această metodă păstrează mai multe vitamine și minerale decât aproape orice altă alegere de gătit și arată că alimentele preparate la microunde pot fi într-adevăr sănătoase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Rostislav_sedlacek | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *