Meniul Globurilor de Aur, un festin culinar rafinat, dar simplu, creat special de chef Nobu Matsuhisa, el însuși o personalitate impresionantă. Descifrăm preparatele servite vedetelor

meniu Golden Globes foto: facebook.com/goldenglobes

Pentru al doilea an consecutiv, legendarului chef Nobu Matsuhisa i-a revenit din nou misiunea de a pregăti meniul pentru petrecerea de după festivitatea premiilor Globurile de Aur. Cum s-ar zice, masa, petrecerea și dansul se vor derula în acest weekend, în noaptea de duminică spre luni.

Nicole Kidman, Demi Moore și Selena Gomez sunt câteva dintre starurile care se vor delecta cu meniul unei cine cu stele Michelin, conceput de Nobu Matsuhisa, creatorul faimoaselor restaurante Nobu.

Pentru ediția 2025, echipa lui Nobu s-a concentrat pe minimalism, având ca obiectiv crearea unui „canvas frumos” care să pună în valoare meniul artistic conceput de chef Nobu. Culorile mesei includ alb, auriu, negru și tonuri naturale de lemn, pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare, cu scaune aurii ce prezintă detalii elaborate și farfurii albe dreptunghiulare, platouri negre și platouri din lemn pentru sushi.

La fiecare masă vor lua loc 12 persoane. Fiecare masă va fi decorată de florista celebră Alice L. Basa (care face decoruri florale pentru Vogue, GQ, Hermés, Kim Kardashian și mulți alții), având scopul de a oferi o experiență elevată, dar intimă, care să surprindă spiritul de competiție și glorie al petrecerii, considerate cea mai mare și mai elegantă de la Hollywood. Aranjamentul include crini, frunze de mazăre dulce și iarbă, cu scopul de a oferi o senzație de mișcare și energie. Alice a explicat că scopul a fost să creeze ceva care să se potrivească perfect cu masa și să fie remarcat și vizibil din orice unghi, astfel încât să creeze un fundal pentru fotografii.

Răsfăț gastronomic la Globurilor de Aur

Conform cutumelor, Nobu Matsuhisa a prezentat în avanpremieră la evenimentul de previzualizare al Globurilor, organizat la Hotelul Beverly Hilton, meniul special al festivităților, astfel că avem o idee completă cu privire la ce va fi servit la masa de gală ale primei ceremonii de premiere din cinematografie din 2025.

Mesele includ un centru rotativ care le permite invitaților să aleagă dintr-o selecție de sticle premium de șampanie (Moët Impérial Brut), vin (Moët & Chandon Rosé Impérial) și apă (Saratoga Spring Water). De asemenea, sunt disponibile gustări suplimentare precum edamame și ardei shishito.

Gustările din meniu

Edamamele (boabe de soia tinere, recoltate înainte de a ajunge la maturitate), un aperitiv popular în restaurantele japoneze, sunt de obicei pregătite prin fierbere sau la vapori și apoi condimentate simplu cu sare de mare. În cazul unui eveniment de lux, cum ar fi Globurile de Aur, s-a optat pentru o versiune mai sofisticată – prăjite în ulei de susan și presărate cu pudră de trufe și acompaniate de un sos special pe bază de miso sau yuzu.

Ardeii shishito, un alt aperitiv popular japonez, sunt de obicei pregătiți prin prăjire rapidă într-o tigaie încinsă (sauté) sau la grătar, până ajung în punctul în care încep să capete o ușoară carbonizare, care le intensifică aroma. Sunt apoi condimentați cu fulgi de sare de mare sau un praf de sare cu aromă de citrice, pentru a adăuga un contrast subtil cu un topping de fulgi de pește uscat și afumat.

Meniul principal

În ceea ce privește mâncarea, invitații vor savura o selecție de preparate semnate de chef Nobu. Meniul integral este o expresie rafinată a bucătăriei fusion japonezo-occidentale.

Le luăm pe rând și le descifrăm secretele (sau măcar o parte dintre acestea).

Yellowtail Jalapeno, poartă semnătura originală a lui Nobu Matsuhisa, și constă din felii subțiri de pește yellowtail, un pește japonez cu carne fragedă și ușor grasă, asezonat cu ardei iute jalapeno și un sos citric de yuzu (un citric japonez, similar cu lămâia, cu aromă florală) sau ponzu (sos pe bază de soia, cu suc de citrice, oțet și supă de pește, cu gust umami, ușor acrișor și sărat), care echilibrează bogăția peștelui cu o aromă proaspătă și ușor acidulată.

Salată Sashimi cu Dressing Matsuhisa este tot un preparat inventat de Nobu. Aceasta constă din felii subțiri de sashimi (pește crud de calitate superioară, precum ton sau somon), așezate pe un pat de verdețuri proaspete. Dressing-ul Matsuhisa este un sos pe bază de ulei de măsline, oțet de orez, sos de soia și ghimbir proaspăt, care adaugă un echilibru perfect între acrișor, sărat și aromat.

Tai Matsuhisa Nigiri glazurat cu sos Nikiri Soy este o asociere între tai, un pește japonez (dorada roșie), apreciat pentru textura delicată și gustul subtil, și nigiri, adică o porție de orez sushi, glazurat cu sos Nikiri Soy, o combinație bine proporționată între sos de soia ușor îndulcit cu miere și oțet de orez.

Gold Standard Roll este un sushi roll cu crab, învelit în somon, decorat cu fulgi de aur și caviar, servit alături de un sos de yuzu.

Cine este Nobuyuki Matsuhisa

În ciuda succesului de care se bucură acum, ascensiunea lui Matsuhisa către vârf-ul gastronomiei, acolo unde sunt stelele Michelin, și unde o farfurie cu mancare devine legendă, nu a fost deloc ușoară.

Nobuyuki Matsuhisa s-a născut într-o familie de arhitecți în Saitama, Japonia, în 1949. Familia a trecut printr-o tragedie când Nobu avea doar 8 ani: tatăl său a murit într-un accident de mașină. Pentru a-i ridica moralul, fratele său mai mare, l-a dus să mănânce sushi – moment care a devenit al doilea vis al copilăriei.

„Chef-ul era în fața mea, pregătea sushi, bucățică cu bucățică. Am luat prima îmbucătură și wow, din acel moment a început totul” a povestit el.

În ciuda dezaprobării familiei sale, Nobu a renunțat la liceu și, la doar 17 ani, a început ucenicia pentru a deveni chef de sushi. După ani de muncă, un client fidel l-a întrebat dacă ar vrea să-și deschidă propriul restaurant în Peru. La 24 de ani, Nobu s-a mutat din Japonia împreună cu soția sa, Yoko, stabilindu-se în Lima, Peru. Acolo, și-a dezvoltat stilul culinar, combinând elemente peruviene cu preparatele japoneze tradiționale.

„Această experiență mi-a deschis ochii și am înțeles că a găti este o formă de libertate, în care trebuie să lași fantezia să lucreze”, spune Nobu, citat de Forbes.

După scurte perioade în Argentina și Tokyo, Nobu și-a investit toate economiile într-un restaurant în Anchorage, Alaska. Două săptămâni mai târziu, o tragedie l-a lovit din nou: un incendiu i-a distrus restaurantul. „Am pierdut tot!” a spus Nobu.

Parteneriatul cu Robert De Niro

Și-a trimis familia înapoi în Japonia și a plecat la Los Angeles cu o bagaj minuscul și 24 de dolari în buzunar. Pentru următorii zece ani, Nobu a lucrat în restaurante locale, trimițând bacșișurile câștigate soției și fiicelor sale din Japonia. În 1987, a reușit în sfârșit să economisească suficient pentru a-și aduce familia în California, unde tocmai deschisese „Matsuhisa” în Beverly Hills.

Un incident neplăcut cu un client – care nu știa că sashimi înseamnă pește crud – l-a inspirat să creeze unul dintre cele mai cunoscute preparate ale sale: New Style Sashimi. A turnat ulei de măsline fierbinte peste pește, transformând complet preparatul și atrăgând astfel atenția unor celebrități precum Tom Cruise și David Beckham. Unul dintre clienții săi fideli a devenit un prieten apropiat: Robert De Niro. Actorul premiat cu Oscar a petrecut patru ani încercând să-l convingă pe Nobu să deschidă un restaurant lângă casa sa din New York.

„Nu De Niro actorul, nu personajul renumit, ci omul bun”, a spus Nobu despre marele star american. Această prietenie a dus la parteneriatul care a dat naștere uneia dintre cele mai de succes francize din industria HoReCa, cu peste 70 de restaurante și 19 hoteluri pe cinci continente.

În noiembrie 2024, Nobu a fost decorat cu „Ordinul Soarelui Răsare” de către împăratul Japoniei, o distincție prestigioasă care recunoaște contribuția sa în promovarea bucătăriei japoneze la nivel global.

Acum, la 75 de ani, Nobu nu are de gând să se retragă prea curând. Speră să inspire la rândul său pe alții să-și atingă cele mai îndrăznețe aspirații, pentru că spune el „există mereu o cale care-ți poate aduce gloria”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *