Mâncarea s-a scumpit în România! În afara legumelor, toate celelalte produse agro-alimentare au avut prețuri mai mari în iulie 2020, decât în iulie 2019; în UE, campioana scumpirilor este Ungaria

Indicele prețurilor pentru alimentele de bază la nivel mondial, în scădere pentru a cincea lună consecutiv; producția de cereale, revizuită în scădere, din cauza secetei Indicele prețurilor pentru alimentele de bază la nivel mondial, în scădere pentru a cincea lună consecutiv; producția de cereale, revizuită în scădere, din cauza secetei

Cel mai mult, la piață, s-au scumpit fructele, cu 21%. Prețul cărnii în magazine a înregistrat o creștere cu 7,5 %. Preparatele alimentare au fost cu 5,9% mai scumpe. Pâinea și cerealele ne costă cu 5% mai mult. Prețul peștelui și al fructelor de mare, care oricum nu era ieftin, a făcut un salt de 4,8%. Pentru lapte, brânză și ouă plătim cu 4,3% mai mult. La ulei și alte tipuri de grăsimi, prețul a crescut cu 4,2%. Zahărul, dulcețurile, mierea și ciocolata sunt mai scumpe cu 2,9%.

Scumpiri semnificative au mai fost înregistrate în Polonia, în Ungaria și în Cehia. În Ungaria, de pildă, fructele s-au scumpit cu 38% față de iulie 2019. Fructele s-au mai scumpit foarte mult în Polonia, cu 23,7%, în Cehia, cu 23,1% și în Estonia, cu 18,2%, potrivit siteului https://ec.europa.eu.

Carnea s-a scumpit cel mai mult în Ungaria, cu 10,6%. A doua mare creștere de preț a fost înregistrată în Bulgaria, 8,8%.

Legumele au înregistrat scăderi de prețuri în aproape toate statele membre. Cel mai mult s-au ieftinit în Cipru, cu -14,4%. În Slovacia s-au ieftinit cu -11,8%, iar în Lituania cu -10,1%. În România, legumele au fost mai ieftine cu – 0,4%.

Pâinea în Germania s-a ieftinit cu -0,2 și în Irlanda cu -0,1. Peștele și fructele de mare s-au ieftinit în Estonia cu -2,7%.

Indicele prețurilor pentru alimentele de bază la nivel mondial, în scădere pentru a cincea lună consecutiv; producția de cereale, revizuită în scădere, din cauza secetei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *