Mergând dincolo automatismul mental „mâncare de fasole” și atât, putem descoperi că ea se pretează la multe combinații. Inclusiv cu paste, cereale boabe cum ar fi ovăzul sau hrișcă, dar și cu cartofi, ciuperci, dovleac.
În general toate alimentele vegetale ale toamnei se pot combina între ele, dar dacă asociem fasolea cu niște miez de dovleac și câteva ciuperci iese o cină memorabilă. Pe lângă ele, mai e nevoie doar de ceapă. Eu am pus și o bucată de praz, dar e absolut relativ.
Fasolea cu dovleac este o combinație tradițională a gastronomiei italiene. Se practică asiduu toamna peste tot, în aceeași măsură de la nord la sud.
Ingrediente pentru 4 porții de mâncare de fasole cu dovleac
400 g fasole prefiartă, eventual din conservă, de orice fel
200 g miez de dovleac tăiat cuburi mici
câteva ciuperci champignon
1-2 cepe sau 1 ceapă și 1 bucată de praz
sare, piper, ulei
Procedeu
Se taie ceapa și eventual prazul felii fine, ca să dureze mai puțin la gătit dar și pentru că eliberează mai bine aromele. Avem nevoie de un singur vas.
Într-o tigaie sau oală mare antiderentă e soteză împreună cu cuburile de dovleac mici până când ceapa devine translucidă iar dovleacul începe să se înmoaie. Adică e gătit cam pe jumătate.
În această fază se adaugă peste ele fasolea prefiartă și cu o mică parte din apa ei, în care să fiarbă toate la un loc.
Se lasă la foc mic, iar cu câteva minute înainte, cam 5, de final se adaugă și ciupercile.
Se lasă aceste câteva minute împreună toate ingredientele să fiarbă la foc mic împreună pentru ca gusturile și aromele să se întrepătrundă.
Se potrivește de sare și piper și e gata.
Se lasă puțin la răcit și se servește cald.
Dacă vrem să fie o masă non plus ultra, peste mâncare presărăm un strop de parmezan ras direct în farfurie. Cam ca la paste.
Ca și alte mâncăruri gătite, și mâncarea de fasole cu dovleac și ciuperci se poate conserva în frigider 2-3 zile.