Liliecii sunt în pericol. Aceasta este o veste proastă pentru amatorii de banane, migdale sau avocado

lilieci, pericol, banane, polenizare Sursa foto: Pixabay/Pixel-mixer

Populațiile de lilieci din întreaga lume au scăzut în număr mare din cauza mai multor factori, iar acest lucru afectează producția de hrană, transmite The Guardian.

Potrivit U.S. Fish & Wildlife Service, evenimentele cauzate de climă, cum ar fi vremea extremă, împing aceste mamifere zburătoare în afara locurilor lor familiare de adăpostire și le perturbă ciclurile normale.

Pe măsură ce planeta se încălzește s-a înregistrat o creștere a furtunilor severe, a secetei și a incendiilor de pădure, toate acestea perturbând habitatele animalelor. Oamenii joacă și ei un rol, avansând defrișările în căutarea de materii prime, terenuri agricole și extinderea amprentei umane.

În plus, a existat o creștere masivă a sindromului nasului alb de când a fost descoperit în 2006, potrivit The Guardian. Această ciupercă atacă liliecii în timp ce aceștia hibernează și se transmite cu ușurință în întreaga populație. Aceasta îi face să-și consume prea repede rezervele de energie și să se aventureze afară în timpul lunilor reci.

Liliecii au fost stereotipizați ca fiind creaturi înfricoșătoare și deranjante, însă prezența lor este, de obicei, un indiciu al unui ecosistem înfloritor. Dispariția lor ar avea un impact notabil asupra agriculturii.

Potrivit Serviciului Parcurilor Naționale din SUA, liliecii care mănâncă insecte asigură în fiecare an în SUA un control gratuit al dăunătorilor în valoare de aproximativ 3,7 miliarde de dolari.

Ca și albinele, unii chiar ajută la polenizarea unor culturi, precum avocado, banane, nuci de cocos și agave (o componentă cheie în tequila).

The Guardian a transmis comentariile Dianei Pinzón, inginer silvic, care a remarcat că cererea mare de băuturi spirtoase pe bază de agave „nu este sustenabilă pe termen lung”. Ea a spus: „Este o mare problemă pentru agavele endemice din Mexic, pentru lilieci și pentru toată biodiversitatea din jurul ecosistemelor în care cresc agavele.”

Alte specii de lilieci oferă servicii valoroase de dispersie a semințelor, contribuind la proliferarea unor alimente precum smochinele, papaya, mango și migdalele.

Cum pot ajuta oamenii populațiile de lilieci?

Mai mult de 52% dintre liliecii nord-americani sunt deja în pericol și au nevoie de măsuri pentru a fi ajutați să supraviețuiască, potrivit Serviciului de Pescuit și Faună Sălbatică al SUA.

Oamenii pot contribui construind case pentru lilieci pentru a sprijini populațiile locale.

Alte acțiuni pozitive includ păstrarea mediilor naturale pe proprietăți, reducerea utilizării pesticidelor și lăsarea luminilor exterioare stinse pe timp de noapte. De asemenea, se pot face donații către grupuri care promovează în mod activ conservarea populațiilor de lilieci.

Sursa foto: Pixabay/Pixel-mixer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *