Lantulalimentar.ro în județul Ialomița: Cum a reușit fermierul Ion Bănică din Sărățeni să dețină mai multe terenuri agricole

Când vom avea un Observator European al tranzacțiilor cu terenuri agricole?

Fermierul a lucrat la început 10 hectare care i-au fost retrocedate tatălui său, după 1991.
După aderarea României la Uniunea Europeană, Ion Bănică a aplicat pentru accesarea fondurilor europene, având un singur obiectiv: să cumpere pământ. A reușit să câștige proiectul în valoare de 15.000 de euro și a achiziționat 8 hectare de teren agricol.

”M-au obligat inițial să cumpăr teren numai de la persoane juridice. Le-am semnalat revoltat că în România, în acele timpuri, 90% din vânzători erau persoane fizice. Probabil au mai fost și alții în situația mea și, în cele din urmă, au modificat ghidul solicitantului, astfel încât să putem cumpăra și de la persoane fizice”, a declarat fermierul pentru lantulalimentar.ro.

Ion Bănică

În prezent, Ion Bănică deține în proprietate 45 de ha și mai lucrează încă 43 de ha arendate de la săteni. Hectarul de teren agricol în Sărățeni a ajuns la prețul de 25000-30000 de lei. Activează în comună un fermier care lucrează peste 2000 de ha, iar restul până la 2500 de ha de teren arabil este lucrat de alți câțiva fermieri.
”Eu, aici, în Bărăgan, mă consider un mic fermier. Tot ce am câștigat din producția agricolă am investit în terenuri. Aici sunt ferme de mii de hectare” precizează Ion Bănică.

În ferma sa cultivă cu precădere porumb, grâu și rapiță, dar și floarea soarelui și mazăre.
Fermierul a lucrat până în 2008 ca electrician la CFR, în Slobozia, dar în cele din urmă a optat exclusiv pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *