Unităţile de procesare din România au colectat, în primele două luni ale anului, o cantitate de 192.982 tone de lapte de vacă, în creştere cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce importurile de lapte brut au înregistrat un avans de 34,3%, totalizând 26.593 tone, relevă datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Producţia de produse lactate a consemnat o creştere pe toate componentele în perioada menţionată, respectiv la lapte de consum, smântână de consum, lapte acidulat, unt şi brânzeturi, cea mai semnificativă creştere fiind înregistrată pe zona brânzeturilor (+18,1%). Cantitatea totală de brânzeturi obţinută în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024 a fost de 17.065 tone, din care din lapte de vacă, 16.572 tone.
În luna februarie 2024, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile de procesare a scăzut cu 1,9% faţă de luna ianuarie 2024 şi a crescut cu 7,6% faţă de luna februarie 2023.
Producţia de brânzeturi a înregistrat cea mai mare scădere (-3,1%) în februarie faţă de luna precedentă, totalizând 8.399, iar cea mai mare creştere a fost consemnată la producţia de unt (+4,8%), care a ajuns la 916 tone. Importurile de lapte brut realizate de unităţile de procesare au crescut în luna februarie 2024 faţă de luna precedentă cu 1%, până la 13.361 tone.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna februarie 2024 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile de procesare a crescut cu 7,6%. Cea mai mare creştere a producţiei a avut loc la unt (+25,5%).
Cantitatea de lapte brut importată de către unităţile de procesare a crescut în luna februarie 2024 cu 40,5% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.
Sursa foto: Pixabay/Couleur