Inflaţia în Turcia se apropie de 70%, în pofida majorării dobânzilor / Cele mai mari creșteri de prețuri, înregistrate pe segmentele servicii, educaţie şi alimente

inflatie, turcia, alimente, educatie

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a continuat să crească în luna martie, pentru a cincea lună consecutivă, apropiindu-se de 70%, în pofida unui şir de majorări agresive a dobânzii de referinţă, transmite agenția Bloomberg, preluată de Agerpres.

Cifrele oficiale publicate miercuri de Institutul de statistică din Turcia (Tuik) arată că indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere în ritm anual de 68,5% în luna martie, peste avansul de 67,1% înregistrat în februarie.

Principalele contribuţii la creşterea accelerată din luna martie au venit din partea preţurilor la servicii, educaţie şi alimente. Inflaţia de bază, care exclude elementele volatile precum alimentele şi energia, a crescut până la un nivel record de 75,2% în luna martie, de la un nivel de 72,9% în luna februarie.

Economistul Haluk Burumcekci este de părere că datele oficiale arată o deteriorare a puterii de cumpărare după majorările semnificative ale salariului minim de la începutul anului. „Ne aşteptăm ca inflaţia să accelereze până la aproximativ 75% la finele lunii mai, pentru a încetini la 45% la finele anului, cu condiţia să nu se înregistreze noi şocuri pe partea cursului de schimb, salariilor, preţurilor administrate şi preţurilor la materii prime”, a spus economistul.

Datele de inflaţie vin după ce, la finele lunii martie, Banca Turciei a luat prin surprindere pieţele prin majorarea dobânzii de referinţă la 50%, pe fondul deteriorării prognozei de inflaţie şi cererii crescute de valută. Banca Turciei a promis că va menţine o politică strictă până când preţurile vor demonstra semne vizibile de calmare.

Cele mai recente prognoze ale Băncii Turciei arată că inflaţia va încheia anul 2024 într-un interval cuprins între 36% şi 42%.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a suferit duminică o înfrângere fără precedent la alegerile locale, criza costului vieţii fiind unul din principalele motive pentru câştigarea de către opoziţie a principalelor oraşe precum Istanbul şi Ankara.

La scurt timp după publicarea datelor de inflaţie pentru luna martie, ministrul Finanţelor, Mehmet Simsek, a spus că politica fiscală ar trebui şi ea înăsprită cu un control asupra cheltuielilor guvernamentale. Aceasta împreună cu înăsprirea politicii monetare, “va ancora aşteptările inflaţioniste şi va contribui la procesul dezinflaţionist”, a scris Mehmet Simsek, într-o postare pe platforma de social media X.

Sursa foto: Pixabay / AysglAlp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *