Idee de prânz delicios și festiv: Pui umplut cu fructe uscate, gutui și trahana / O rețetă rustică din Grecia care oferă o combinație inedită de arome dulci și sărate

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Această rețetă grecească de pui umplut cu fructe uscate, gutui și trahana oferă o combinație inedită de arome dulci și sărate, ideală pentru o masă festivă. Preparatul impresionează prin savoare și aduce o notă rustică mesei, fiind potrivit pentru 6-8 persoane, conform publicației elene Gastronomos.

Ingrediente:

Pentru pui:

  • 1 pui (aproximativ 2,5 kg)
  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • 1 linguriță ghimbir pudră
  • 1 lingură salvie uscată, măcinată

Pentru umplutură:

  • 200 g prune uscate, fără sâmburi, tăiate grosier
  • 200 g caise uscate, fără sâmburi, tăiate grosier
  • 3 linguri stafide aurii
  • 1 gutuie mare, rasă
  • 1 ceapă uscată, rasă
  • 200 g trahana dulce din grâu
  • 100 ml ulei de măsline
  • Sare și piper proaspăt măcinat

Pentru glazură:

  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură miere de cimbru
  • 1 lingură muștar picant
  • 60 ml vin alb sec

Mod de preparare:

Pasul 1: Pregătirea glazurii

Se amestecă într-un bol uleiul de măsline, mierea, muștarul și vinul alb.

Pasul 2: Umplutura

Se fierbe trahana în 200 ml de apă timp de 5-6 minute, până când începe să se înmoaie și absoarbe lichidul. Dacă mai rămâne lichid, se scurge.

Vezi detalii

Într-un bol, se amestecă fructele uscate, gutuia, ceapa și trahana. Se adaugă sare, piper și 3 linguri de ulei de măsline.

Într-un alt bol, se combină sare, piper, ghimbir și salvie. O parte din acest amestec se adaugă în compoziția de umplutură.

Pasul 3: Pregătirea puiului

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Într-o tavă de copt se pune o grilă și se toarnă 1/2 cană de apă.

Se umple cavitatea puiului cu amestecul de umplutură și, dacă se dorește, se sigilează deschiderea cu scobitori.

Puiul se presară cu restul de amestec de salvie și se unge pe exterior cu restul de ulei.

Pasul 4: Coacerea

Puiul se așază pe grilă și se coace timp de 40-45 de minute. Apoi, temperatura cuptorului se reduce la 170°C și se continuă coacerea încă aproximativ 1 oră și 30 de minute, ungând regulat puiul cu glazură, până când capătă o crustă aurie.

Se servește alături de un orez pufos, perfect pentru a completa acest preparat bogat în arome.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *