Garnitură de dovlecei care merge mai mult sau mai puțin cu orice. O metodă de a prepara dovleceii care vin din istorie, când nu erau mereu posibil a fi conservați la frigider. Cum oțetul, acid fiind, are și darul de a conserva, iată cum dintr-o necesitate s-a născut o combinație atât de reușită că a intrat în gastronomia locală. Alla scapece indica chiar metoda de conservare de-a lungul unei zile folosind oțet, legumele și orice avea adăugat oțet rezista câteva ore bune la răcoare, când nu erau frigidere. Termenul derivă, probabil, din spaniolul escabeche, care se referă la ceva care conține oțet.
O combinație care se potențează reciproc: dulcele extraordinar al dovleceilor de vară cu aciditatea oțetului. Cu aroma ușoară de usturoi care îi învăluie și prospețimea mentei.
Alături de o felie de pâine de calitate, poate fi foarte bine și o mâncare în sine, pentru cine încearcă să limiteze aportul caloric sau preferă să mănânce preponderent vegetarian. Altfel, poate fi o garnitură de dovlecei ideală pentru carne sau pește pe grătar, la cuptor sau în tigaia grill. Chiar și alături de o conservă de sardine, de exemplu. Dar poate însoți și brânzeturile ca garnitură. Sau pot fi adăugate în sandvișuri sau salate.
Ingrediente pentru 4 porții
800 g dovlecei ideal cruzi, încă nu foarte mari
2 căței de usturoi
3 linguri de oțet alb
frunze de mentă
ulei, sare, piper
Procedeu
Dovleceii se spală și se taie rondele de circa 3-4 mm grosime.
Se pot găti în mai multe moduri: se pot prăji rapid în baie de ulei – metoda tradițională folosește ulei de măsline, care are punctul de fum ridicat. Însă dacă vrem să evităm, îi putem trece rapid pe tigaia grill până se rumenesc puțin pe ambele părți. Sau la cuptor, sau direct pe grătar, atunci când îl încălzim, înainte de face carnea sau peștele. Importantă e combinația aromatică în această rețetă de dovlecei.
Dacă prăjim rondelele, o facem adăugând în uleiul cald dar nu foarte încins câteva felii, pe rând. Le scoatem pe hârtie absorbantă, ca să eliminăm excesul de ulei.
Când sunt toate gata dar calde încă, se completează cu amestecul aromatic din toate ingredientele din listă, pregătit între timp astfel:
-se pisează sau se dă pe o răzătoare foarte fină usturoiul
-se amalgamează cu sare și piper, după gust
-se completează cu ulei, amalgamând în continuare
-se completează cu oțet și în final se adaugă și foile de mentă
Dacă pregătim acest amestec în timp ce gătim dovleceii și îl dăm la frigider e și mai bine.
Dovleceii se transferă pe un platou, se completează cu amestecul aromatic, se amestecă delicat.
Se dau la frigider 1-2h, se servesc reci și între timp absorb aromele.