FRUCTE CU SALMONELLA: peste o sută de persoane infectate în Statele Unite, după ce au consumat pepene galben importat din Mexic; cazul a ajuns în instanță

Numărul deceselor puse pe seama consumului de pepene galben pretăiat infectat cu Salmonella a crescut la 8, în Statele Unite și Canada Numărul deceselor puse pe seama consumului de pepene galben pretăiat infectat cu Salmonella a crescut la 8, în Statele Unite și Canada

Avocații firmei ”Pritzker Hageman”, divizia pentru Siguranța Alimentelor, au intentat primul proces în legătură cu focarul de Salmonella Sundsvall, cu un număr de victime în creștere rapidă, depistat luna trecută în Statele Unite. Anchetele epidemiologice efectuate până în prezent conduc la concluzia că bacteria s-a aflat în bucățile de pepene galben distribuit de compania americană Trufresh, care l-a cumpărat de la furnizorii Malichita și Rudy, din Mexic.

Echipa de avocați a firmei ”Pritzker Hageman” reprezintă în instanță familia unui băiat de un an și o lună care a contractat o infecție severă cu Salmonella, după ce a consumat pepene galben contaminat, aflat pe platou de fructe cumpărat de la Sam’s Club. Copilul a petrecut câteva zile în spital cu simptome ”debilitante și dureroase, inclusiv diaree cu sânge, vărsături și febră”.

Pe 22 noiembrie 2023, compania Sofia Produce, care operează sub numele „Trufresh”, a rechemat produsele cu pepene galben mărcile Melichita și Rudy, după ce a fost depistat în mai multe state un focar de Salmonella pus în legătură, în urma analizelor de laborator și a anchetelor epidemiologice, cu consumul de pepene galben importat din Mexic. 

Două persoane au murit în statul Minnesota, din cauza infectării cu Salmonella, după ce au consumat pepene galben distribuit de Trufresh. Zeci de îmbolnăviri au fost raportate de căminele de îngrijire pe termen lung și de centrele de îngrijire a copiilor. 

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor/Centers for Disease Control and Prevention ( CDC ) raportează că, începând cu 30 noiembrie, cel puțin 117 persoane au fost infectate cu Salmonella, în 34 de state americane.

Canada investighează, de asemenea, acest focar. Agenția Canadiană de Inspecție a Alimentelor a anunțat că a depistat tulpina Salmonella Oranienburg într-o probă de pepene galben marca Malichita. CDC a confirmat că două persoane din Statele Unite sunt infectate chiar cu această tulpină. 

CDC afirmă că numărul real de persoane infectate din acest focar este probabil mult mai mare decât numărul raportat, iar focarul poate să nu fie limitat la statele cu cazuri deja depistate. Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni se recuperează fără îngrijire medicală și nu sunt testați pentru Salmonella. În plus, este posibil ca bolile recente să nu fie încă raportate, deoarece de obicei durează 3 până la 4 săptămâni pentru a determina dacă o persoană bolnavă face parte dintr-un focar.

Oficialii de sănătate publică colectează multe tipuri diferite de informații de la persoanele bolnave, inclusiv vârsta, rasa, etnia, alte categorii demografice și alimentele pe care le-au consumat în săptămâna înainte de a se îmbolnăvi. Aceste informații oferă indicii pentru a ajuta anchetatorii să identifice sursa focarului.

Oficialii de sănătate publică de stat și locale intervievează oamenii despre alimentele pe care le-au consumat în săptămâna dinainte de a se îmbolnăvi. Dintre cele 52 de persoane intervievate, 40 (77%) au declarat că au mâncat pepene galben. Acest procent a fost semnificativ mai mare decât cei 19,6% dintre respondenți care au raportat că consumă pepene galben în Sondajul FoodNet Population Survey – un sondaj care ajută la estimarea cât de des mănâncă oamenii diferite alimente legate de bolile diareice. Dintre cele 40 de persoane care au raportat că au mâncat pepene galben, 19 au raportat în mod special că au mâncat pepene galben pre-tăiat și 11 au raportat că au mâncat pepene galben întreg.

Paisprezece persoane din acest focar locuiau la unități de îngrijire pe termen lung atunci când s-au îmbolnăvit. Din șase intervievați, patru au raportat că au mâncat pepene galben.

Șapte copii aflați în acest focar au mers la centrele de îngrijire a copiilor când s-au îmbolnăvit. Din cei șase copii cu informații disponibile, toți șase au mâncat sau probabil au mâncat pepene galben.

Pe 27 noiembrie 2023, Kwik Trip a rechemat amestecuri de pepene galben și fructe pretăiate.

Pe 28 noiembrie, Bix Produce a rechemat căni cu fructe pretăiate.

Pe 29 noiembrie, GHGA a rechemat produse de pepene galben pretăiate vândute la Kroger, Sprouts Farmers Market și Trader Joe’s.

Numărul deceselor puse pe seama consumului de pepene galben pretăiat infectat cu Salmonella a crescut la 8, în Statele Unite și Canada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *