În Lituania, culesul ciupercilor este o practică care susține principiul „din pădure în farfurie”. Activitatea are propriul cuvânt – „nugrybauti” – care nu descrie senzația completă și înseamnă: „bucuria de a te rătăci în pădure, culegând ciuperci” 20 ianuarie Otilia Ignat 0 comentarii
„Gastronomia în cultură”, o nouă dezbatere din seria conferințelor „Gastronomia cu bune, cu rele”/ Cum poate gastronomia să influențeze pictura, muzica sau literatura? 20 ianuarie Redacția 0 comentarii
Orez la cuptor, comfort food cu brânzeturi și sos de roșii. Iese ca o budincă gratinată, ideală pentru mesele de familie. Merge și încălzit la cuptor, a doua zi 19 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Ouă fierte conservate în oțet, la borcan, sau pickled eggs englezești. Un aperitiv disponibil în orice moment, sau un adaos de proteine la o salată, pentru un prânz sau o cină rapidă 18 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
De la „Insula Comorii” a lui Robert Louis Stevenson la „Moby Dick” al lui Herman Melville, bucătarii apar frecvent în operele literare. În „Moby Dick”, bucătarul de pe nava lui Ahab pregătește mâncăruri din balenă / „Corabia își găsește refugiu în portul ei, iar echipajul, în bucătarul său” 18 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Ritualul cafelei la Napoli, preparată cu o cafetieră inventată în Franța dar adoptată definitiv de urmașii sirenei Partenope 18 ianuarie Redacția 0 comentarii
Un restaurant de lux din Herăstrău deschide o nouă locație la Milano. Alte noi localuri deschise în capitala lombardă la început de 2025, care întregesc panorama HoReCa tot mai ofertantă 17 ianuarie Redacția 0 comentarii
Ceva dulce. Cum transformi un avocado prea copt în mousse de ciocolată, din doar trei ingrediente 17 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
De la frizerie la fermă de măgăruși / Povestea unui sibian care vrea să lase moștenire un stil de viață: „Vrem să creăm prima rasă de măgar românesc, inexistentă momentan în România” 17 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Cum a fost creată și cum este organizată cooperativa Latteria Soresina din Italia. Produce peste 5 milioane de forme de Grana Padano și are o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro, anual 17 ianuarie Mihaela Găneț 1 comentarii
Prințul William, întâlnire-surpriză cu fanii Aston Villa la un pub din Birmingham 16 ianuarie Andreea Drăghici 0 comentarii
Cum au ajuns americanii să producă orez Texmati, Kasmati și Missimati pornind de la cunoscuta varietate indiană Basmati. Cât este de corectă practica de a „adopta” un produs tradițional al unei alte zone geografice? 16 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Ce mâncau și beau Eminescu și Creangă la Bolta Rece? Un bucătar a recreat meniul lor preferat: Alivenci, pârjoale, zeamă de găină și tochitură moldovenească 16 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Românca de pe coasta Mediteranei care transformă fiecare tort într-o operă de artă/ „Habar n-aveam să gătesc până am plecat din România, acolo gătea soacra mea. Am ajuns să fac torturi pentru că îmi plac lucrurile bune și frumoase” 16 ianuarie Ioana Costescu 0 comentarii
Cel mai mare eshop de brânzeturi artizanale în nordul Italiei, o vitrină pentru micii producători. Creat de o tânără de 30 de ani, are o ofertă de 150 de brânzeturi din zona Alpilor 16 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Cinci restaurante din Barcelona deschise în 2024/ Nu sunt celebre, iar mâncarea e simplă și bine gătită/ În vacanțe ar trebui să alegem localurile pe care le preferă localnicii 15 ianuarie Redacția 0 comentarii
O idee dietetică pentru masa de seară. Salată de țelină cu parmezan și nuci, cu dressing vinegrette aromatizat cu anșoa, servită cu pâine de secară 15 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Produsele agroalimentare româneşti, promovate la „Săptămâna Verde 2025” de la Berlin / Magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti sau novacul afumat din Ţara Bârsei, printre alimentele promovate 15 ianuarie Redacția 0 comentarii
Un brownie extrem de aromat, fără făină și fără rețetă. Torta Barozzi, o tartă care de mai bine de un secol rămâne învăluită în mister 15 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Care este diferența dintre o cafea comercială și o specialty coffee? Ce are în plus cafeaua de specialitate? 15 ianuarie Redacția 0 comentarii
VIDEO „Donald Trump-ul din Pakistan”. Un vânzător ambulant, despre care localnicii spun că seamănă izbitor cu președintele ales al Americii, cântă și vinde budincă într-o piață din Punjab 14 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Plating – cum poți aranja farfuriile ca un chef/ Tehnici de bază și tendințe în plating-ul actual 14 ianuarie Ioana Costescu 0 comentarii
Cu cât se vinde un burger cu carne de urs la un restaurant din Brașov / „Este clar că poate deveni destinație gastronomică” 13 ianuarie Andreea Drăghici 0 comentarii
O idee de cină gustoasă, fără carne. Boabe de orz cu creveți și miez de portocală, în stil mediteranean 12 ianuarie Redacția 0 comentarii
FOTO | Cele mai bune restaurante de sushi de pe Coasta de Azur / Această regiune oferă o selecție impresionantă de restaurante care îmbină tradiția bucătăriei japoneze cu accente inovatoare locale 12 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Amor Polenta, un desert cu făină de porumb în compoziție, din zona de nord a Italiei. Mălaiul reduce cantitatea de gluten și îi conferă o textură rustică. Se poate face și complet fără gluten 12 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Ritualului cafelei băută într-o grolla valdostană: un pocal din lemn sculptat, în care se servește un cocktail de cafea fierbinte amestecată cu băuturi alcoolice, zahăr și condimente 12 ianuarie Redacția 0 comentarii
Războiul din jurul unui mucegai nobil și foarte profitabil. Cum își dispută două regiuni italiene brânza gorgonzola și un nesperat armistițiu 12 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Fluffy pancakes japoneze pentru mic dejun, varianta națională a clasicelor pancakes americane 12 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
VIDEO | Perlele de Ohrid: Cum ajung solzii de pește să fie transformați în bijuterii prețioase 11 ianuarie Cosmin Dragomir 0 comentarii
Chicken Tetrazzini, o rețetă italo-americană de paste gratinate la cuptor, cu sos alb, ciuperci și parmezan, eventual mazăre. Ideală pentru cina de sâmbătă sau prânzul de duminică 11 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
VIDEO | La 89 de ani, o bunică din India cucerește Instagramul cu rețete tradiționale: „Mâncam multe legume din grădina noastră. Am fost învățați să folosim totul – de la floare și fruct până la tulpină și rădăcină” 11 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Istoria și rețeta supei de ceapă: Supremația acestui preparat franțuzesc începe în inima Parisului, în celebra piață Les Halles / Inițial, era o mâncare destinată celor săraci / Cum a ajuns să fie servită în restaurante de lux 11 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Ceva dulce. Tartă dulce din orez, cu aromă de vanilie, portocale, migdale sau cocos. O rețetă de bază, cu mai multe variante 11 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Barbajada: o specialitate de cafea de la Milano, cu ciocolată și frișcă, un mic lux accesibil tuturor 11 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
VIDEO Un restaurant aflat pe lista Michelin de la Istanbul are „frați” în Amsterdam și Barcelona/ Meniul include carne și brânză de oaie, ayran, gustări de legume, șișkebab, toate asezonate cu condimente din Anatolia și preparate după rețete tradiționale 11 ianuarie Ioana Costescu 0 comentarii
Nutriționistul Tania Fântână, despre delicioasa brânză, grăsimi și calorii. Ce înseamnă o porție moderată, din ce tip de brânză și în ce combinații 11 ianuarie Tania Fântână 0 comentarii
De ce un pahar mare de ayran poate fi un mic dejun ideal de sâmbătă, dacă vrem să începem să revenim la greutatea de dinainte de sărbători 11 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Pastele de vineri seara. Au mai rămas ceva cârnați de la sărbători? Merg de minune pentru un sos rapid supergustos. E gata totul în jumătate de oră 10 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Istoria furculițelor la români | Contemporanul lui Grigore Brâncoveanu, Iordache Golescu, scria: „Cu degetele să nu mănânci, nici vreodată să te lingi, că scârbă aduci la cel ce te vede” / Anton Pann recomanda: „Linguri, furcuțe, cuțite, ca să-ți fie în loc de dește, s-apuci orice-ți trebuiește” 10 ianuarie Cosmin Dragomir 0 comentarii
Toate produsele inovative pe care le realizează cu castanele de pe o fostă proprietate abandonată din Toscana un curajos antreprenor italo-olandez 10 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
VIDEO | „Chiar mănâncă așa ceva?” Reacția unui cuplu de americani care au intrat într-un supermarket din România / Alimentul care i-a uimit cel mai tare 9 ianuarie Ingrid Georgescu 2 comentarii
VIDEO | Oamenii găsesc irezistibilă ciocolată, iar dacă este ecologică și cu conținut redus de zahăr aduce un aport de nutrienți extrem de recomandat/ Există ciocolate pentru toate gusturile, iar aromele și umpluturile reprezintă trendul ultimilor ani 9 ianuarie Ioana Costescu 0 comentarii
Vinul este principalul punct de atracție în turismul enogastronomic din Italia. În topul atracției mai sunt uleiul de măsline, pizza, pastele, brânzeturile. Acest tip de turism ajută dezvoltarea comunităților mici și stimulează spiritul antreprenorial 9 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
De unde vine culoarea măslinelor negre? Există trei metode de prelucrare a fructelor de măslin crude, două dintre ele fiind europene 8 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Repulsia românului față de friptura „în sânge” datează de cel puțin câteva secole / Chef Adi Hădean: „Ceea ce vedem în farfurie atunci când tăiem o friptură gătită «rare» nu e sânge, e mioglobină. Culoarea roșie-roz a mușchiului e dată de oxidarea atomilor de fier din acesta, nu de hemoglobina din sânge” 8 ianuarie Cosmin Dragomir 1 comentarii
Ziaristă americană de la Daily Mail, după luna de miere la Roma și monitorizarea glicemiei: Pastele și pizza în Italia sunt mai bune, mai sănătoase, nu balonează și nu provoacă vârfuri glicemice 8 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Celebra banană de 6 milioane de euro a devenit desert. Costă 15 euro și poafe fi savurată într-un local de fine dining de la Milano 8 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Lipii de mălai pentru micul dejun, o versiune fără gluten. Dacă aceeași compoziție o modificăm puțin și o coacem în cuptor, obținem un clasic cornbread american 8 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Când au apărut primele fabrici de paste făinoase în Țara Românească. „Doi muncitori goi până-n brâu, se așezau spate-n spate; li se lipeau bulgării de aluat de spinare și, tot frecându-se unul de altul, frământau coca albă și strălucitoare din care se fabrica delicioasa fidea” 7 ianuarie Cosmin Dragomir 0 comentarii