9 februarie, Ziua Internațională a Pizzei | G4Food a stat de vorbă cu doi maeștri pizzaioli și am aflat secretele acestui preparat: „Răbdarea de a face un aluat acasă este primul și cel mai important secret” / „Toate ingredientele trebuie să fie de calitate”

Sursa foto: colaj foto Instagram Sursa foto: colaj foto Instagram

9 februarie este marcată în calendarul gastronomic ca Ziua Internațională a Pizzei, o sărbătoare globală dedicată uneia dintre cele mai iubite mâncăruri din lume. În căutarea secretelor pentru a prepara cea mai bună pizza acasă, G4Food a stat de vorbă cu doi maeștri pizzaioli: Laur Suciu, șeful pizzaiolilor de la AveForchetta, și Iulian Pădureanu, creatorul brandului Mr. Pizzaiolo și câștigătorul marelui premiu Chef Pizza 2024.

Pizza merită sărbătorită mai mult decât o singură zi pe an, așa că trebuie menționată și data de 17 ianuarie, Ziua Mondială a Pizzaiolilor. Aceasta onorează meșteșugul pizzaiolilor (bucătarii specializați în prepararea pizzei tradiționale) și tradiția italiană, având scopul de a păstra, transmite și promova tehnica artizanală și gustul autentic al pizzei.

„Se poate face pizza foarte bună acasă!”

Laur Suciu, șeful pizzaiolilor la AveForchetta, spune că oricine are minimum de cunoștințe în ale bucătăriei poate face pizza bună și chiar foarte bună, acasă. Pentru asta trebuie să uite de aluaturile și sosurile gata preparate și o pregătește din ingrediente simple, dar de calitate. 

Întrebat de G4Food ce secrete are, Laur Suciu spune: „Răbdarea de a face un aluat acasă este primul și cel mai important secret, adică de a-l lăsa la maturat, 24 de ore, la 4-5 grade, în frigider. Ar mai fi sosul de roșii, neapărat făcut simplu din roșii decojite, pasate, la care adaugi doar sare și piper. Nu este nevoie să adaugi zahăr în sosul de roșii și este o impietate să folosești ketchup”.  

Nu contează neapărat făina folosită și nici cuptorul, dar este foarte important ca toate ingredientele folosite să fie de calitate”, completează Laur Suciu. Am fost curioși să știm dacă face pizza acasă și ne-a spus că da și chiar destul de des.  Prima alegere este pizza Margherita, tocmai pentru gustul perfect și ingrediente foarte simple care sunt necesare. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Nu am rezistat să nu-l provocăm și l-am întrebat dacă pizza congelată poate fi luată în calcul : „Aceea nu este pizza. Are în comun cu pizza doar forma rotunda. Este un abuz, din punctul meu de vedere”, a răspuns categoric Laur Suciu. 

„Dăm mai departe ceea ce știm!” 

Iulian Pădureanu este creatorul brandului Mr. Pizzaiolo și câștigătorul marelui premiu Chef Pizza 2024. Va participa la Campionatul Mondial din Parma (Campionato Mondiale della Pizza), de la începutul lui aprilie. 

Am presupus că un campion are secrete, dar ne-am înșelat. „Nu am secrete. Nu trebuie să existe secrete. Este util ca fiecare să spună ce știe, ce a învățat sau ceea ce a acumulat prin propria lui experiență, pentru ca toată lumea să poată crește și evolua. Pentru mine este o bucurie să dau mai departe ceea ce știu. Secretele pentru o pizza făcută acasă sunt dospirea aluatului și utilizarea de făină de foarte bună calitate”, afirmă Iulian Pădureanu. 

Pe lângă blat, care este esențial pentru o pizza de calitate, contează mereu ceea ce pui pe acesta. „Foarte importante sunt brânza și calitatea celorlalte ingrediente, pentru că doar așa se va obține gustul autentic. Este simplu: folosește o brânză bună și vei avea o pizza bună!”, dezvăluie campionul. 

„Avem datoria să educăm gustul public”

Și Laur Suciu, și Iulian Pădureanu au spus că un pizzaiolo are datoria să educe gustul public. Mai mult, amândoi au confirmat că, în România se face pizza bună. „Nu prețul dă valoarea, ci gustul. Clientul a învățat să facă diferența, iar asta este un beneficiu major și pentru noi, cei care facem pizza, dar și pentru cel care alege să mănânce o pizza adevărată, chiar dacă este servită în buricul Bucureștiului sau oriunde în țară, unde sunt pizzaiolo care se respecta”, spune Iulian Pădureanu.

La rândul lui Laur Suciu, spune: „De vreo 3-4 ani, lumea a devenit foarte atentă la ceea ce și unde mănâncă. Internetul a contribuit mult la asta. Review-uri în care fiecare spune ce i-a plăcut și ce nu, sunt cea mai bună dovadă că oamenii au învățat să aleagă și sunt perfect conștienți de calitatea produselor pe care le consumă, ceea ce este foarte bine!”. 

Sărbătorim pizza – 10 lucruri puțin știute

De la pizza Margherita, cu blat subțire și crocant, cu topping simplu de suc de roșii, mozzarella și busuioc, până la cea de 12.000 de dolari, cu homar, caviar și brânzeturi rare, preparată de un chef italian, dar fără a omite pizza comandată pe Stației Spațiale Internaționale, în 2001 și al cărui transport a costat peste 1 milion de dolari, pizza este nu doar un fel de mâncare apreciat și nutritiv, ci și un simbol al diversității și al inovației culinare. 

  1. Pizza, așa cum o știm astăzi, a evoluat în Napoli, Italia, când roșia a fost adăugată în rețetă la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
  2. Cei mai mari consumatori de pizza sunt americanii. În SUA se mănâncă 350 de felii pe secundă. 93% dintre americanii comandă sau merg la restaurant pentru pizza cel puțin o dată pe lună.
  3. Cea mai mare pizza din istorie a fost preparată la Roma, pe 13 decembrie 2012. Suprafața totală a pizzei a fost de 1.261 metri pătrați, și este un record înscris în Guinness World Records.
  4. Cea mai veche pizzerie din America este „Papa’s Tomato Pies”. A fost fondată în 1912 de Giuseppe Papa în Trenton, New Jersey, și de atunci, până azi, funcționează în continuu.
  5. În 2006, Cristian Dumitru din România a mâncat 90 kg de pizza într-o săptămână, depășindu-l pe celebrul concurent Takeru Kobayashi. Recordul rezită încă! 
  6. În Japonia, pizza cu maioneză este complet normală. În Europa este un sacrilegiu. 
  7. Pizza Hawaiiană a fost inventată în Canada. În 1962, Sam Panopoulos a adăugat ananas pe pizza în Ontario, și a fost un succes. 
  8. O felie de pizza conține între 220 și 370 kcal. 
  9. Pizza Napolitană este cea mai iubită, dar cea autentică are reguli stricte. Trebuie să fie făcută doar cu ingrediente specifice și coaptă într-un cuptor cu lemne. Temperatura optimă este de 450-485°C, timp de 60-90 de secunde.
  10. Prima livrare de pizza a fost în 1889. Regele Umberto I și regina Margherita au primit pizza livrată la palat. Prima livrare modernă documentată a fost în anii ’60, tot în Italia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *