În toate rețelele de mare distribuție se vinde pește merluciu congelat, o sursă foarte bună de proteine dar sărac în grăsimi dar o bună sursă de Omega 3. Este și foarte ușor și rapid de gătit. E suficient să îl adăugăm în tigaie încălzind puțin ulei de calitate, ideal de măsline, și să îl ținem câteva minute sub capac la foc mediu. Aromatizat cu ce preferăm.
I se poate îmbogăți buchetul aromatic cu usturoi și suc de roșii sau chiar roșii proaspte și oregano; sau doar cu lămâie, usturoi și pătrunjel, sau, foarte simplu, cu măsline și capere, în pur spirit mediteranean.
Acest preparat rapid din fileuri de merluciu cu măsline poate servi la cină alături de o felie de pâine de calitate, câteva linguri de piure de cartofi sau chiar cu orez simplu, de preferință asiatic.
Ingrediente pentru 4 porții
600 g fileuri de merluciu congelat
2 căței de usturoi
50 g măsline verzi fără sâmburi
2 linguri de capere fără sare (merge și fără dar caperele adaugă la gust și aromă)
pătrunjel verde
100 ml vin alb
1 lămâie
făină
sare, piper, ulei
Procedeu
Fileurile de merluciu decongelate și tamponate cu hârtie absorbantă se presară cu sare și piper. Se trec apoi prin foarte puțină făină.
Între timp, pregătim usturoiu, tăiat felii mici, la fel și măslinele – tăiate felii își exprimă mai bine aroma.
Încălzim puțin ulei într-o tigaie antiaderentă, adăugăm fileurile.
Le rumenim foarte puțin pe ambele părți, cât să prindă puțină culoare, la foc mediu. Atenție să nu se desfacă, le întoarcem ușor cu o paletă.
Se aromatizează cu vin și sucul de lămâi, se lasă să se evapore 2-3 minute.
Se adaugă usturoiul, măslinele tăiate și caperele desărate. Opțional, și puțin ardei iute și pătrunjel verde direc în tigaie.
Se continuă împreună alte 2 minute și e gata.
Fileurile de merluciu cu măsline se servesc imediat, calde, cu pătrunjel verde.
Este o rețetă care se poate adapta și la alte tipuri de pește.