„Agricultura, mai ales creșterea de animale, nu mai este făcută doar de cei care nu știau să facă altceva, așa cum era în trecut. În zilele noastre, să fii fermier este altceva. Iar atunci când alegi să fii fermier, de fapt alegi să faci mai multe meserii, cu mândrie,” a spus, pentru G4Food, George Cățean, unul dintre cei trei frați care conduc Ferma Cățean, o afacere de familie din zona montană a județului Brașov, ajunsă la a șasea generație de crescători de animale.
Ferma Cățean este gestionată de frații Silviu, George și Ionuț, alături de soțiile și părinții lor, și continuă o activitate transmisă de generații. „Fiecare generație a adus ceva în plus. Contribuția generației noastre este partea de digitalizare și smart agriculture”, precizează George.
De-a lungul anilor, familia a adăugat procesarea laptelui și producția de brânzeturi la activitatea principală de creștere a animalelor. În prezent, procesarea se realizează integral în cadrul fermei, care face parte și dintr-o cooperativă agricolă înființată în 2021.
„La nivel de cooperativă, pe lângă brânzeturi, mai avem trei unități: un abator pentru vită, porc și oaie, un centru de colectare lapte și un centru de colectare fructe de pădure și flori spontane, acestea din urmă fiind realizate în 2023 în urma unor proiecte destinate zonei montane”, detaliază fermierul.
„Nu suntem doar producători de materie primă, ci facem procesare”
Ferma Cățean este o afacere profitabilă, care se autofinanțează, fără a apela la credite. Secretul? „Nu suntem doar producători de materie primă, ci facem procesare și comercializare pe lanțuri cât mai scurte”, explică George.
Familia a accesat fonduri europene, iar anul acesta a depus două proiecte cu un buget total de 4 milioane de euro, o parte din finanțare fiind asigurată de Uniunea Europeană. „Așteptăm următoarele call-uri de finanțare, în special cele pentru energie verde, promovare și cooperare”, adaugă acesta.