Exporturile de carne de porc din Uniunea Europeană în China au crescut vertiginos în ianuarie-februarie 2020, perioadă când Beijingul a recunoscut epidemia provocată de noul coronavirus

porc

China este cea mai importantă piață pentru carnea de porc din Uniunea Europeană, chiar dacă, totodată, China este și cel mai mare producător de carne de porc din lume, acoperind, în anul 2018, 45 % din producția mondială, cantitatea de carne de porc obținută de chinezi fiind 54.984.000 de tone. Cu toate acestea, cererea de carne de porc este mare, mai ales că în 2019 Pesta Porcină Africană a afectat puternic sectorul creșterii suinelor, iar deficitul a fost acoperit din import.

Numai în lunile ianuarie-februarie ale anului 2020, Uniunea Europeană a vândut pe piața chineză o cantitate de 487.000 tone de carne de porc, cu 76,9% mai mult decât în același interval al anului 2019, deși în ianuarie-februarie 2020 China s-a confruntat cu epidemia covid -19, care s-a răspândit apoi în aproape toată lumea, căpătând anvergura unei pandemii. Importurile de carne de porc operate de China în primele două luni ale acestui an de la toți partenerii comerciali au însumat 799.000 de tone. În același interval al anului 2019, chinezii importaseră de la toți partenerii comerciali 428.000 de tone, potrivit Observatorului European al Cărnii.

Anticipaseră oare chinezii, în decembrie, că în scurt timp țările europene și alți parteneri comerciali vor fi afectatați la rândul lor de pandemia covid – 19 și au intensificat cererea ca să facă stocuri sau este un efect al Pestei Porcine Africane care a continuat să afecteze masiv producția internă astfel încât chinezii să fie nevoiți să importe mai multă carne de porc decât în anii precedenți? Datele statistice vor permite în viitor anumite răspunsuri.

Oricum, cererea lor a fost masivă și în 2019, față de 2018. Astfel, în tot anul 2019, numai europenii au vândut chinezilor o cantitate de 2.419.400 de tone de carne de porc, iar în 2018 au vândut 1.358.460 de tone. Valoarea tranzacțiilor încheiate în 2019 a fost de 4.823.166.440 de euro, iar în 2018 de 1.829.983.740 de euro. Într-un singur an s-au dublat și cantitatea, și valoarea tranzacțiilor.

România, țară afectată la rândul ei de Pesta Porcină Africană, a înregistrat o scădere constantă a exporturilor de carne de porc în China, exporturi care oricum se situau la valori mici în comparație cu alte state europene. Carnea de porc vândută în China este produsă tot de o companie chineză, care a cumpărat de la Smithfield combinatul de creștere a porcilor din județul Timiș, una dintre unitățile de elită ale zootehniei din timpul regimului ceaușist. În 2016, din România au plecat 2.640 tone de carne de porc în carcasă/2.527.300 euro, în 2017, 1.510 de tone/ 1.559.020 euro, în 2018, 270 tone/302.540 euro, în 2019, 120 tone/ 73.530 euro.

În 2019, exporturile de carne de porc ale companiilor din România în țările extra-comunitare au scăzut față de anii anteriori, singura creștere înregistrându-se în comerțul cu Serbia: de la 150 de tone în 2018, la 420 de tone, în 2019. Principalul partener al României a rămas Republica Moldova, care a importat 730 de tone, mai puțin însă decât în 2018, când a cumpărat de la noi 1.300 de tone, și mai puțin decât în 2017, când a importat 2.130 de tone.

Cel mai mare exportator de carne de porc din Uniunea Europeană în China este Spania: 668.780 de tone în 2019, 315.140 tone în 2018, 310.080 tone în 2017. Pe locul doi se situează Germania, cu 613.490 de tone vândute în 2019, 358.040 tone în 2018 ( mai mult decât Spania, care surclasat-o în 2019 ) și cu 351.440 tone în 2017.

Prețul cărnii de porc continuă să scadă în Uniunea Europeană, înregistrând în săpătmâna 16 o medie de 183,1 euro/100 kg pentru clasele S-E, cu 1,5% mai puțin decât în săptămâna 15, cu 4,2% mai mic decât în luna precedentă, dar mai mare cu 7,4% față de același interval al anului trecut.

Prețul purceilor pentru îngrășat se află, de asemenea, în scădere, ajungând la 66,5 euro un exemplar, dar este mai mare cu 21,1 % față de anul trecut, când a crescut vertiginos, în unele state aproape dublându-se.

În România, în săptămâna 16, prețul mediu al carcaselor clasa S-E a fost 192,44 euro/100 kg, ușor mai mic decât în săptămâna 15, dar mai mare cu 19% decât acum un an.

Anul trecut, în plină epidemie de Pestă Porcină Africană, în România au crescut efectivele de porcine de la 3.925.000 de capete existente în 2018, la 4.030.000 de capete, procentul fiind 2,7%. Potrivit statisticilor europene, în 2017 efectivele au fost de 4.406.000 de porci. În 2019, ANSVSA a anunțat că au fost eliminați 175.613 de porci, din cauza PPA. Ca efective, România se situează pe locul 9 în Uniunea Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *