Expertă în performanță umană și longevitate, dezvăluie dieta sa zilnică pentru o viață lungă și sănătoasă / E important consumul de alimente întregi, bogate în fitonutrienți, dar contează și ordinea în care sunt consumate

Ordinea în care consumi alimentele contează pentru longevitate FOTO: Dreamstime/ Tatjana Baibakova

Expertă în performanță umană și longevitate, Dr. Suzanne Ferree, a început să studieze longevitatea acum un deceniu. Astăzi, ea oferă pacienților săi, care au între 45 și 65 de ani, informații și metode de a-și crește șansele de a fi mai sănătoși și de a trăi mai mult. Vârsta mijlocie este aceavârstă la care „dacă pacienții fac unele schimbări, pot avea cel mai mare impact”, spune ea pentru CNBC Make It.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Practicile pe care Ferree, în vârstă de 53 de ani, le împărtășește cu pacienții săi sunt cele pe care le-a adoptat în propria sa rutină. De la dansul salsa pentru a-și menține acuitatea mentală, până la retrageri în meditație și întâlniri frecvente cu prietenii, Ferree își structurează viața pentru bunăstare optimă. Dieta sa se aliniază cu ceea ce a învățat în specialitatea sa.

Însă câmd vine vorba despre dietă, Ferree spune că urmărește „cât mai multe culori cu putință”, adică să aibă alimente integrale (fructe, vegetale), de culori diferite. „Îmi place să mănânc alimente precum sparanghelul și cartofii dulci. Unul dintre cartofii mei dulci preferați este cel mov. Este delicios”, spune ea.

Ordinea alimentelor contează

„Ordinea în care mănânci alimentele este importantă”, subliniază Dr. Suzanne Ferree. Ea explică metoda: mai întâi legumele, apoi proteinele și orice carbohidrați, inclusiv băuturi, la final. „Ajută la încetinirea absorbției glucozei, astfel încât să nu obții creșteri bruște ale glicemiei”, explică ea.

Consumul unei diete bogate în fructe și legume colorate poate avea beneficii mari pentru sănătate. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că aceste alimente conțin fitonutrienți. Sunt „compuși care dau plantelor culorile lor bogate, precum și gusturile și aromele lor distinctive”, conform Harvard Health Publishing. Un aport sănătos de alimente cu fitonutrienți poate reduce riscul de a dezvolta boli precum bolile de inimă și cancerul, explică blogul Harvard. Cercetările arată că un grup de fitonutrienți din alimentele vegetale colorate, numite flavonoide, sunt asociate cu îmbunătățiri ale sănătății creierului. De asemenea, reduc riscul de demență și declin cognitiv.

Experții numesc procesul de ordonare a alimentelor în modul descris de Ferree „secvențierea meselor”. Practica poate fi deosebit de benefică pentru persoanele care au diabet sau prediabet, a scris Jessica Hernandez, dietetician autorizat, într-un articol pentru blogul de sănătate al Ohio State University.

Alimentele, digerate cu viteze diferite

Metoda secvențierii meselor se bazează pe principiul că diferite tipuri de alimente sunt digerate cu viteze diferite. Fibrele din legume încetinesc digestia și absorbția glucozei. Când consumi carbohidrații la sfârșitul mesei, după legume și proteine, impactul lor asupra glicemiei este semnificativ redus.

Dr. Ferree subliniază că abordarea sa holistică a longevității include nu doar dieta, ci și activitatea fizică regulată, meditația și menținerea conexiunilor sociale puternice. Combinația acestor practici creează un cadru complet pentru o viață lungă și sănătoasă.

Specialista recomandă ca pacienții să înceapă să implementeze aceste schimbări atucni când ajujng la vârsta mijlocie. Este perioada când modificările stilului de viață pot avea cel mai mare impact asupra sănătății pe termen lung. Chiar și ajustări mici, precum ordinea în care consumați alimentele la mese, pot contribui la îmbunătățiri semnificative ale sănătății metabolice și generale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *